Sandvik visar korten. Arkivbild.
Sandvik visar korten. Arkivbild. Bild: Johanna Norin/TT

Ingen lågkonjunktur i sikte för Sandvik

Ingen lågkonjunktur i sikte för Sandvik – åtminstone inte ännu.
– De värsta farhågorna är nog för pessimistiska, säger vd Stefan Widing.

ANNONS
|

Verkstadskoncernen är först ut av börsens tungviktare att släppa kvartalssiffrorna. Och Sandvik klår förväntningarna tydligt. Vinsten före skatt steg till 4,8 miljarder kronor för tredje kvartalet, 350 miljoner kronor bättre än vad aktieproffsen hade tippat. Aktiekursen stiger 3–4 procent.

Den svaga kronkursen är mumma för svenska exportbolag i det här läget. En miljard extra i vinst blev det för Sandvik jämfört med om valutakursen hade legat på samma nivå som i fjol.

Tillfällig bonus

– Det är bara att tacka och ta emot, säger Stefan Widing men påminner om att det för ett år sedan gick åt andra hållet.

– Jag ser det som en tillfällig bonus.

ANNONS

Trots allt prat om en annalkande lågkonjunktur i den skenande inflationens spår, någon sådan ser inte Sandvikchefen.

– Inte i affärerna som sådana.

Efterfrågeläget är starkt generellt sett inom de flesta affärsområdena.

– Gruvindustrin går starkt, och det förväntas den göra en lång tid framöver, säger Stefan Widing och pekar på ökad gruvdrift i takt med omställningen till mer elektrifiering.

Inflationen spökar

Även bilindustrin går bra efter att ha brottats med mycket komponentbrist, enligt honom. Han ser därför inte att konjunkturen ska klappa ihop fullständigt som vissa mer pessimistiska prognosmakare anar i horisonten.

– Snarare någonstans mitt emellan en lågkonjunktur och en mild recession, säger han.

Men trots de tvåsiffriga tillväxttalen på såväl orderingång och intäkter, mycket är uppblåsta inflationspriser i dessa tider. Vinstmarginalen faller något och verkstadskoncernen lyckas inte fullt ut skjuta de egna kostnadsökningarna vidare mot kunderna, även om det blivit bättre under tredje kvartalet, enligt Stefan Widing.

Fakta: Sandviks rapport i siffror

Sandviks vinst före skatt steg till 4 827 miljoner kronor för tredje kvartalet, jämfört med vinsten på 4 146 miljoner samma period i fjol.

Intäkterna landade på 29 267 miljoner kronor (21 725 miljoner kronor) medan orderingången i sin tur uppgick till 29 231 miljoner kronor (22 870 miljoner kronor).

Aktieanalytikerna hade i snitt räknat med en vinst före skatt på 4 455 miljoner kronor, enligt Bloombergs sammanställning.

ANNONS