Pengarna ska gå till Ukrainas återuppbyggnad. Bild från ett förstört köpcentrum i Kiev i mars 2022. Arkivbild.
Pengarna ska gå till Ukrainas återuppbyggnad. Bild från ett förstört köpcentrum i Kiev i mars 2022. Arkivbild. Bild: Rodrigo Abd/AP/TT

IMF ger 163 miljarder i lån till Ukraina

ANNONS

Internationella valutafonden (IMF) är överens med ukrainska myndigheter om ett fyraårigt lånepaket i storleksordningen 15,6 miljarder dollar, motsvarande 163 miljarder kronor.

Pengarna ska vara ett stöd i Ukrainas "pågående ekonomiska återuppbyggnad" och samtidigt "främja långsiktig tillväxt" under landets återuppbyggnad efter krigsslutet och på dess väg mot medlemskap i EU, enligt IMF.

"Utöver det fruktansvärda mänskliga lidandet innebär Rysslands invasion av Ukraina även en förödande påverkan på ekonomin", säger IMF:s Ukrainachef Gavin Gray i ett uttalande.

Bland de förödande effekterna under fjolåret nämns att Ukrainas ekonomi krympte med 30 procent, att fattigdomen i landet ökade och att mycket av kapitalvärdet i landet förstördes.

ANNONS

IMF:s styrelse behöver godkänna lånet innan det kan börja betalas ut. Saken förväntas behandlas någon gång under de kommande veckorna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS