Ikeas second hand-satsning öppnar i Göteborg

Ikeas satsning på second hand fortsätter – nu lanserar kedjan en begagnadavdelning i samtliga sina svenska butiker.
– Vi vill inspirera fler att leva ett cirkulärt liv, som är bra för både plånbok och planet, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på IKEA Sverige i ett pressmeddelande.

ANNONS

Redan under 2020 öppnade Ikea en renodlad second hand-butik i återbruksgallerian ReTuna, i Eskilstuna. Butiken säljer Ikea-möbler och andra produkter inom varumärket, som kunder skänkt till ReTuna och som rustats upp av Ikea.

Nu tar möbelvaruhuset ännu ett steg på sin resa mot att bli mer hållbara.

I ett pressmeddelande berättar Ikea att ”cirkulärbutiker” kommer att öppna i samtliga av kedjans varuhus i Sverige, däribland Göteborg. Butikerna kommer att ta emot gamla Ikea-möbler för att rusta upp dem och sedan sälja dem vidare.

– Vi är mitt i den största omvandlingen i Ikeas historia, att bli cirkulära till 2030. Med cirkulärbutiken vill vi inspirera fler att leva ett cirkulärt liv, som är bra för både plånbok och planet, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på IKEA Sverige, i ett pressmeddelande.

ANNONS

LÄS MER:Ikea drabbat – 100 containrar på fartyget

LÄS MER:Chalmersforskarens fynd – knepet kan spara miljoner

Kritiken: Hjälper att fortsätta handla

Ikea menar att de också vill ”inspirera” människor till att leva ett mer hållbart liv. Men det har också höjts kritiska röster mot att stora företag som H&M och Ikea lanserar hållbarhetsprojekt – en av invändningarna är att satsningarna snarare hjälper till att upprätthålla en hög konsumtion, trots nya miljöideal.

I en debattartikel i GP skriver till exempel Cecilia Solér, docent i marknadsföring, att det ”finns en verklighet som inte stämmer överens med utlovade lösningar på klimatproblematik, resursutnyttjande och biologisk mångfald.”

LÄS MER:Sju sätt som matbutikerna tar sig in i ditt huvud

Kan bli ett mer hållbart liv

Enligt Ikea är cirkulärbutiken en vidareutveckling på det som tidigare kallades för fyndavdelningen. Möbelvarukedjan menar också att en del i arbetet är att inom de närmaste tio åren se till att möblerna redan från början är designade på ett sätt så att det blir lättare att förlänga deras livslängd.

– Att förlänga livet på våra produkter är ett arbete vi gör tillsammans med våra kunder. Vi tror att det är viktigt att hållbarhet blir en naturlig del i samtalen med våra kunder och att vi kan dela med oss vår kunskap om att leva ett mer hållbart liv inom planetens gränser, säger Jonas Carlehed.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS