Säkerhetspersonal patrullerar i kinesiska Xinjiang-provinsen. Människorättsorganisationer rapporterar att en miljon uigurer och andra etniska minoriteter befinner sig i tvångsläger i området. Nu befaras man att storföretags underleverantörer använder sig av tvångsarbete.
Säkerhetspersonal patrullerar i kinesiska Xinjiang-provinsen. Människorättsorganisationer rapporterar att en miljon uigurer och andra etniska minoriteter befinner sig i tvångsläger i området. Nu befaras man att storföretags underleverantörer använder sig av tvångsarbete. Bild: Ng Han Guan

Ikea och H&M kopplas till tvångsarbete

Flera storföretag – bland dem svenska Ikea och H&M – kopplas till tvångsarbete i Kina. Storföretagens underleverantör ska ha utnyttjat arbetare i olika tvångsläger.

ANNONS
|

Det handlar om läger i den kinesiska provinsen Xinjiang. Enligt FN-experter och människorättsgrupper ska Kina hålla mer än en miljon människor fångna, bland dessa uigurer och andra etniska minoriteter.

LÄS MER:Läckta dokument: Visa ingen nåd mot uigurer

LÄS MER:Vittne om lägren: Tortyr och hjärntvätt

Xinjiang är också den del av landet där mest bomull framställs. Nu rapporterar flera utländska medier, bland dessa BBC, att många storföretag använder sig av underleverantörer som i sin tur nyttjar tvångsarbetare. Esprit och Adidas finns bland de utpekade storföretagen. Men också svenska H&M och Ikea ska ha köpt in tyger och bomull som producerats i provinsen Xinjiang, rapporterar SvD.

Ikea är ett av de företag som pekas ut för koppling till tvångsarbete i Kina. Ikea själva säger att de kontrollerade sin leverantör för just tvångsarbete så sent som i juli.
Ikea är ett av de företag som pekas ut för koppling till tvångsarbete i Kina. Ikea själva säger att de kontrollerade sin leverantör för just tvångsarbete så sent som i juli. Bild: Johan Nilsson/TT

– Om man handlar med bomull i Kina kan man aldrig vara säker på att man inte har tvångsarbete i sin leverantörskedja, säger Nathan Ruser, forskare vid the Australian Strategic Policy Institute, till BBC.

ANNONS

"Ser allvarligt på uppgifterna"

Både Ikea och H&M skriver till SvD att de ser mycket allvarligt på uppgifterna och att tvångsarbete är något som företagen inte tillåter. Ikea har en garnleverantör i Xinjang som ska ha kontrollerats så sent som i i juli. H&M skriver att de har en garnleverantör som har en underleverantör i Xinjiang.

H&M säger att de ser allvarligt på uppgifterna om tvångsarbete. De har en leverantör som i sin tur har en leverantör i området, skriver företaget till SvD.
H&M säger att de ser allvarligt på uppgifterna om tvångsarbete. De har en leverantör som i sin tur har en leverantör i området, skriver företaget till SvD. Bild: Tijana Martin

"Vi är väl medvetna om svårigheterna att upptäcka och förhindra tvångsarbete i en komplex leverantörskedja. Vi ser därför att ett nära samarbete och informationsutbyte med organisationer och andra relevanta aktörer är oerhört viktigt.” skriver H&M till SvD.

LÄS MER:Ikea i USA ställer in möte med döda barnens föräldrar

LÄS MER:Besvikna H&M-anställda efter ändrad provision innan jul

ANNONS