Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Ikea i USA ställer in möte med döda barnens föräldrar

Över 17 miljoner Ikea-byråer har återkallats i USA, ändå har fler barn mist livet. Totalt har minst nio barn dött i olyckor när Ikeas möbler tippat. Nu får företaget kritik för att inte varna nog om risker. Nu kommer dessutom ny kritik för ett inställt möte med en av de drabbade föräldrarna.
– Vi har full förståelse för att föräldrarna känner sig besvikna, säger Ikeas Felix Östman i Sverige.

År 2016 återkallade Ikea 17,3 miljoner byråer i USA, många från den populära Malm-serien. Sedan dess ska företaget ha förstört 420 000 returnerade byråer och skickat ut över en miljon fästen till kunder. Efter återkallelsen dog ytterligare ett barn, en tvåårig pojke i Kalifornien, när han i maj 2017 hamnade under en Ikea-byrå som tippat över. Byrån, från populära Malm-serien, var inte förankrad i väggen, vilket varit fallet i de flesta av de av Ikea kända dödsfallen.

Men den amerikanska konsumentorganisationen Consumer Federation of America menar att Ikea borde göra mer för att deras kunder ska bli medvetna om riskerna med möblerna ifråga, det rapporterar USA Today. Ikea, som har marknadsföringsexpertis, borde nyttja den i alla sina kanaler för att varna sina kunder, menar organisationen.

Ikea menar dock att man gör tillräckligt.

– Vi har alltid kommunicerat tydligt i bruksanvisningen som medföljer att våra byråer måste förankras i väggen, annars är de inte säkra att använda. Redan sen början av 90-talet har vi skickat med tippskydd till våra byråer, säger Felix Östman, presskontakt IKEA Retail Sverige, via mejl. Han hänvisar också till en förankrings-kampanj som företaget lanserat under de senaste åren.

Föräldrar känner sig besvikna

USA Today skriver också om besvikelsen hos en mamma som förlorat sin tvååring när en Ikea-byrå tippade över. Mamman skrev ett brev till Ikea i USA och blev erbjuden ett möte med Javier Quiñones, hög chef på företaget. Detta var i somras och sedan dess har Ikea avvisat alla hennes försök att få till mötet med hänvisning till det rättsliga läget, enligt mamman.

– Jag ville få chansen att se dem i ögonen och påminna dem om att om de inte får bort byråerna från olika hem kommer resultat bli fler familjer som vår, säger mamman till USA Today, som även pratat med en annan förälder i samma situation som känner sig missräknad. Flera av medlemmarna i en föräldraförening som arbetar emot tippningsolyckor, Parents Against Tip-Overs, hyste också förhoppningar om att mötet skulle bli av, skriver USA Today.

Felix Östman säger att Ikea har full förståelse för att föräldrar känner sig besvikna.

– Tyvärr kan vi inte få till ett möte på grund av de amerikanska, rättsliga omständigheterna i rättstvisten. Våra sympatier är med familjerna, och hur frustrerande och jobbigt det än kan vara, ser vi fram emot att möta föräldrarna när den legala tvisten är löst.

LÄS MER: Ikea återkallar haklapp

LÄS MER: Ikea-lampa riskerar att släppa från taket

Inte återkallad i Sverige

I USA dör i snitt dör ett barn var fjortonde dag när en möbel eller tv ramlar över dem. Över 14 000 barn skadas också i liknande olyckor. På frågan om det kommit till Ikeas kännedom om olyckor skett i Sverige med Malm-byrån eller andra möbler, svarar Felix Östman att de inte känner "till någon olycka där någon byrå har ramlat eller skadat någon när den har varit förankrad i väggen".

I USA har man ju återkallat miljontals Malm-byråer. Hur kommer det sig att man inte gjort det i Sverige?

– Barn är enligt oss de viktigaste människorna i världen, därför uppfyller våra byråer alla lagar och regler här i Sverige, EU och resten av världen. Om byrån är förankrad i väggen är den säker att använda. Vi vill att alla, inte bara IKEA:s kunder, ska vara medvetna om risken att möbler kan tippa och hur man förhindrar det, byråer måste förankras i väggen, säger Östman.

– Den lokala återkallelsen i Nordamerika var ett resultat av en dialog mellan IKEA och lokala konsumentorganisationer. Återkallelsen baserades på den frivilliga, amerikanska ASTM-standarden som är en standard för försäljning av byråer i Nordamerika. I Europa uppfyller vi alla de regler och standarder som finns här.

Hur har Ikea Sverige märkt av dödsfallen i USA? Har det på något sätt påverkat den svenska synen på Ikea eller attityden mot er?

– Vi märker att många svenska konsumenter är väl medvetna om att man behöver förankra sin byrå, speciellt de som har barn. Därför har vi inte märkt av det i någon större omfattning, säger Östman.

Hur gör man då om man bor i Sverige och är orolig att det ska hända en olycka med ens Ikea-byrå? Enligt Östman bör alla som har en byrå, oavsett tillverkare, kontrollera att den är förankrad i väggen.

– Är man det minsta osäker eller har en möbel hemma som inte är förankrad kan man hämta tippskydd på våra varuhus eller genom att kontakta vår kundservice.

LÄS MER: Så blir nya Ikea i Kållered

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.