Ikea fasar ut Mondelez produkter från varuhusen

Även Ikea kommer att fasa ut samtliga av Mondelez produkter ur sitt sortiment. Det bekräftar möbeljätten för GP.

ANNONS
|

Sedan det blev känt att godisjätten Mondelez har kvar sin verksamhet i Ryssland har allt fler företag, organisationer och kommuner valt att sluta köpa in företagets produkter.

Några ur de senaste i raden att ta beslut om bojkott är Liseberg, Göteborgs stad, Stena Line och SJ.

Nu bekräftar även Ikea för GP att man kommer att sluta att köpa in Mondelez till sina varuhus.

– Vi kommer att fasa ut de Mondelez-produkter vi har i vårt sortiment. Det bygger i första hand på en långsiktig ambition att ha så många Ikea-produkter vi kan i vårt sortiment. Vi har sedan några år tillbaka fokuserat på Ikea-märkta konfektyrprodukter och vidareutvecklat våra egna choklad- och godisprodukter, så vi kommer att sälja slut på de Mondelezprodukter vi har, säger Mattias Hennius som är pressansvarig på Ikea Sverige.

ANNONS
Ikea säljer idag fem produkter från Mondelez, bland annat Marabouchoklad, Daim och påsar med Twistblandning.
Bild: Skärmdump Ikea.se

Ikea säljer idag fem produkter från Mondelez, bland annat Marabouchoklad, Daim och påsar med Twistblandning. På hemsidan beskrivs deras mjölkchoklad- och Daimrulle som en ”toppsäljare”.

Huruvida beslutet om att sluta sälja produkterna är ett ställningstagande i bojkotten vill Mattias Hennius inte svara på.

När togs det här beslutet?

– Jag kan inte svara på det.

Ikea har ett 20-tal varuhus i Sverige, men finns på 62 marknader globalt med sammanlagt 460 varuhus. Om beslutet att sluta sälja Mondelez även gäller för resterande varuhus inom Ingka-gruppen kan inte Mattias Hennius uttala sig om.

– Jag kan bara uttala mig för den svenska marknaden, men vi säljer Mondelezprodukter på andra marknader också.

Då stoppas inköpen av Mondelez produkter framöver?

– Vi kommer att sälja slut på det vi har.

LÄS MER:Så kan konsumenter påverka varumärken genom bojkott

LÄS MER:Lisebergs besked: Stoppar Marabou-ägarens produkter

LÄS MER:Även Stena Line hakar på Marabou-bojkotten

LÄS MER:Marabous ägare separerar ryska affärer

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS