Ikea vill hjälpa kunderna att ge möblerna ett längre liv - och spara pengar.
Ikea vill hjälpa kunderna att ge möblerna ett längre liv - och spara pengar. Bild: Jenny Ingemarsson

Ikea börjar sälja second hand på nätet

Ikea utökar sin second-handverksamhet och drar nu igång sin cirkulärbutik även online, för Ikea-produkter.
– Det gör det lättare att förlänga livet på möbler samtidigt som vi kan inspirera fler att leva ett cirkulärt liv, säger Alison Walker, chef för produktåtervinning på Ikea Sverige.

ANNONS
|

Ikea har arbetat med sina cirkulärbutiker där möbeljätten köper tillbaka och säljer vidare begagnade Ikeamöbler sedan 2020.

Planen är att alla IKEA-varuhus i hela världen ska ha cirkulärbutiker, så småningom.

Nu tar Ikea nästa steg och drar igång sin cirkulärbutik online, där kunder kan hitta visningsexemplar, varor med skönhetsfel, utgående modeller eller begagnade Ikea-möbler och produkter som Ikea köpt tillbaka från sina kunder.

LÄS MER:Öppningen av Ikea i Kållered skjuts upp – på obestämd tid

LÄS MER:Möbelkedjan Trademax öppnar jättebutik vid Ikea i Göteborg

Kunderna kan sedan välja att reservera varorna, som de sedan kan hämta upp och betala på plats i sina lokala varuhus.

– Våra cirkulärbutiker är väldigt uppskattade, men vi har lärt oss från våra kunder att många vill ta reda på vad som finns i utbudet innan de besöker oss. Med vår nya online-lösning kan nu kunderna ta reda på vad som finns och dessutom reservera sina favoriter innan de kommer, säger Alison Walker i ett uttalande.

ANNONS

Varuhuset i Kållered får vänta

Den här online-handeln för begagnade produkter finns nu i alla varuhus, undantaget Kållered. När nya varuhuset öppnar i Kållered öppnas cirkulärbutiken online även där.

I Ikeas långsiktiga planer ska alla Ikea-produkter vara tillverkade av förnybara eller återvunna material, senast 2030. De ska också vara designade för att återanvändas, återförsäljas eller att återvinnas.

Möbeljätten slänger inte heller nya men kantstötta varor, de säljs ut till lägre pris på fyndavdelningen. I fjol såldes 47 miljoner produkter på Ikeas fyndavdelningar, världen över.

Men kunderna kan inte sälja tillbaka vilka Ikeamöbler som helst till cirklärbutiken.

Ikea tar inte emot stoppade möbler (till exempel soffor, sängar och fåtöljer), inte heller emot textilier och mattor, elektronik, till exempel.

Däremot återköper Ikea soffbord, sideboards, tv-bänkar, bokhyllor, skrivbord, stolar, matbord, vitrinskåp och byråer.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS