Trots de negativa konsekvenserna har många delar av världen svårt att sluta med kolet. Här gräver indiska kvinnor efter användbara rester vid en kolanläggning i Gauhati. Arkivbild.
Trots de negativa konsekvenserna har många delar av världen svårt att sluta med kolet. Här gräver indiska kvinnor efter användbara rester vid en kolanläggning i Gauhati. Arkivbild. Bild: Anupam Nath/AP/TT

IEA: Kolets ras hejdas 2021

Efterfrågan på det förorenande kolet rasar globalt i år – men det bäddar för en ökning av konsumtionen nästa år, med 2,6 procent, beräknar Internationella energiorganet (IEA) i sin nya prognos.

ANNONS

Pandemin och grön omställning gör att världens eldning med kol i år väntas falla till 7 243 miljoner ton. Det är en nedgång med 5 procent, vilket följer på en minskning även 2019.

"Före pandemin väntade vi oss en liten vändning uppåt i kolefterfrågan 2020, men sedan har vi bevittnat det största fallet i kolkonsumtion sedan andra världskriget", förklarar IEA-företrädaren Keisuke Sadamori i en kommuniké.

Rapporten "Coal 2020" täcker de kommande fem åren, och IEA förutspår fortfarande att koleldningen kommer att öka igen, innan den planar ut kring 7 400 miljoner ton årligen vid mitten av decenniet. Men Kina står för över hälften av totalen, och energiorganet lämnar brasklappen att utsikterna kan ändras när jättelandet i mars släpper sin femårsplan för 2021-25.

ANNONS

Kolet används i första hand för energi och värme, och är än så länge ett avgörande bränsle för att framställa stål. Men försök pågår i bland annat Sverige för att kunna göra fossilfritt stål.

Bland fossila bränslen är kolet det mest förorenande, och kräver hundratusentals människors liv varje år. I takt med fallande priser på sol- och vindkraft blir den fossila energin även rent ekonomiskt allt mindre hållbar.

Men även om kolet är på väg ut i Europa och Nordamerika vågar IEA inte förutspå bränslets död än på länge.

Henrik Samuelsson/TT

ANNONS