Det statliga lokalhyresstödet kan komma att förlängas. Arkivbild.
Det statliga lokalhyresstödet kan komma att förlängas. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Hyresstödet förlängs igen

Det statliga lokalhyresstödet har redan förlängts en gång. Nu föreslås att det sker igen, den här gången gällande tredje kvartalet.

ANNONS

I vårändringsbudgeten meddelade regeringen att förlängningen skulle gälla även för andra kvartalet. Nu undersöks möjligheterna även beträffande kvartal tre.

Enligt Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson är åtgärden nödvändig, trots stark ekonomisk återhämtning och samtidigt som samhället kan vara på väg att öppna ytterligare från restriktioner.

– Ja, därför ett antal branscher och företag har det brutalt tufft just nu. Stor del av svensk ekonomi går bra just nu men det finns vissa branscher, som hotell och restaurang, som har det svårt nu. Då behövs de här stöden innan vaccinationen är färdig, säger han till TT.

Hyresstödet innebär att en fastighetsvärd som väljer att sänka den fasta lokalhyran för hyresgäster kan söka kompensationsstöd för en del av lokalhyresnedsättningen. Den statliga kompensation är 50 procent av den nedsatta fasta hyran.

ANNONS

– Det finns inget tak för det här utan kostnaden täcker staten om det finns ett behov och stödet används, säger Mats Persson om stödet som uppgår i miljardklassen.

Hyresstödet måste dock först godkännas av EU-kommissionen.

Tidigare har det framkommit en hel del kritik, bland annat från Svensk Handel som anser att systemet inte fungerat fullt ut.

– Jag har full förståelse för den kritiken. Det här är ett av flera stöd som vi har på plats för att rädda jobben och för att stötta svenska företag. Vi gör det vi kan.

Tobias Österberg/TT

ANNONS