I ett krisläge skulle det kunna bli aktuellt att sänka värmen, enligt branschorganisationen Fastighetsägarna.
I ett krisläge skulle det kunna bli aktuellt att sänka värmen, enligt branschorganisationen Fastighetsägarna. Bild: Fredrik Sandberg /TT

Hyresgäster oroliga för kalla lägenheter

Hyresgästföreningen får många frågor från oroliga boende om hyresvärdarna har rätt att sänka värmen i lägenheterna för att spara in på kostnaderna i vinter.
Några temperatursänkningar planeras däremot inte i nuläget. Men det skulle kunna bli aktuellt i vissa fall, enligt Fastighetsägarna.

ANNONS
|

I dag är det inte reglerat i lag hur varmt det ska vara i bostäder. Hyresvärdar förhåller sig däremot till Folkhälsomyndighetens (FHM) rekommendationer som säger att temperaturen bör ligga på mellan 20 och 23 grader, och ska inte vara lägre än 18 grader.

Elpriserna pressar de flesta just nu, inte minst hyresvärdarna – som i de flesta fall står för hyresgästens uppvärmningskostnader när det är inkluderat i hyran. Det kombinerat med kraftiga räntehöjningar slår hårt mot fastighetsägarna just nu, enligt Tomas Ernhagen, som är chefsekonom på branschorganisationen Fastighetsägarna.

Företagen har drabbats av en helt galen kostnadsökning, enligt honom, motsvarande 20 till 25 procent i genomsnitt hittills i år.

ANNONS

– Det finns de direkta energikostnaderna som har dragit i väg men nu aviserar även bolag som levererar fjärrvärme att de kommer att höja sina priser, säger Tomas Ernhagen.

Många frågor

Hyresgästföreningen får i nuläget in många frågor från hyresgäster om vad man kan göra om hyresvärden skulle sänka temperaturen.

Trots att det inte är emot lagen kan inte en hyresvärd plötsligt få för sig att sänka värmen drastiskt för att spara pengar, enligt förbundsordförande Erik Elmgren.

– I så fall ska man ta kontakt med sin hyresvärd eller kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning och anmäla ärendet, eller kontakta Hyresgästföreningen och driva ett sådant ärende vidare, säger han.

Hyresvärdarna: Inget planerat

De enskilda hyresvärdar som TT har pratat med menar däremot att man kommer att hålla sig till FHM:s riktlinjer kring värmen i hyresrätter i vinter.

I stället arbetar de mer med så kallad energieffektivisering i fastigheterna.

– Jag tror inte att vi kommer att sänka temperaturerna i våra lägenheter, men däremot verkligen säkerställa att allt är justerat på rätt sätt. Till exempel att lokaler som inte används stängs ner och inte drar ström eller värme, eller att jobba med optimering eller att sänka temperaturen i trapphus eller garage, säger Fredrik Eklund, som är förvaltningschef för bostäder på Rikshem som har hyresrätter runtom i hela landet.

ANNONS

Kan bli aktuellt i vissa lägen

Men i vissa krislägen skulle det kunna bli aktuellt att hyresvärdarna sänker temperaturerna något, men då under kortare perioder och också inom de riktlinjer som finns för hyresvärdar, enligt Tomas Ernhagen.

– Om det skulle bli en extrem köldknäpp så skulle man kunna tänka sig att man kan gå ner till 18 grader. Men det är inte under en längre period i alla fall, säger Tomas Ernhagen.

Fakta: Om det är för kallt i lägenheten

Det bör vara mellan 20 och 23-graders temperatur i en lägenhet, rekommenderar Folkhälsomyndigheten. En normal inomhustemperatur ska inte vara under 18 grader under normala väderförhållanden.

Om du som hyresgäst anser att temperaturen är för låg i bostaden ska du i första hand felanmäla det till hyresvärden. Felanmäl också om du har otäta fönster, dörrar eller golv och om det drar kallt från ventilationen.

Om hyresvärden säger nej kan du kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i din kommun och be om hjälp. Om du är medlem i Hyresgästföreningen kan du också få hjälp med att sätta press på hyresvärden om denne inte åtgärdar problemet.

Som hyresgäst kan du även ha rätt till viss kompensation genom nedsatt hyra för den tid du har bott i lägenheten och inte kunnat nyttja den till fullo, på grund av för hög eller låg temperatur.

Källa: Hyresgästföreningen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS