Hundarna Nova och Stella äter för 56 kronor om dagen, berättar ägaren Peter Meyer.
Hundarna Nova och Stella äter för 56 kronor om dagen, berättar ägaren Peter Meyer. Bild: Frida Winter

Hundmat har blivit dyrare under året

Det har blivit dyrare att ha husdjur under 2022. Nu kan tre kilo högkvalitativ hundmat kosta över 300 kronor.
– De äter för mer än vad jag gör, säger Peter Meyer om sina hundar Nova och Stella.

ANNONS
|

Att priserna i matbutikerna har ökat har nog inte undgått någon. Men även foder till katter och hundar har blivit dyrare.

Samma faktorer som bidragit till ökade priser i samhället i stort gäller även djurmat. Foderproducenterna menar att det beror på stigande priser på el, bränsle, råvaror och frakt. Även den svaga svenska kronan påverkar. Detta har lett till högre inköpspris för såväl återförsäljare som privatpersoner.

En som har märkt av prishöjningen är William Kljaic, 24, som står i Olskrokens hundrastgård med sin amerikanska bulldogg Freja.

– Jag har märkt av det. Hon äter bara veterinärkost, det var redan dyrt men det har stigit i pris. Men folk är nog inte så noga med priset på hundmat. Man låter hunden äta innan en själv.

ANNONS

På en bänk intill hundrastgården sitter Elisabeth, 75, i solen med sin korthåriga chihuahua Linus.

– Jag märker inte av prishöjningen för min hund är så liten. Det är svårt nog att få den att äta.

Hundmat tio procent dyrare

Tobias Andersson, inköpare på Lupus Foder AB, menar att årets prisökningar på deras sortiment varierar, men att en ungefärlig siffra är cirka tio procent.

Samma siffra lyfts av Patrik Tengdelius, verksamhetschef på VAFO (som bland annat producerar Primadog och Primacat). Han ser liknande prisökningen i hela branschen.

Det ökade foderpriset har inte påverkat kennlar i Sverige särskilt mycket. Detta beror på att kennlar har fördelaktiga avtal med foderföretag.

– Du måste ha rabatt, det blir väldigt dyrt annars. Jag känner ingen uppfödare som inte har ett avtal, säger Marina Sööder som driver kenneln Thornbreakers.

I själva verket uppfattar hon att hundarnas matpriser har ökat i lägre takt än andra kostnader. Kurser, veterinärbesök och avgifter för utställningar och jaktprov har enligt henne blivit ännu dyrare på senare år.

– Det kostar 1 700 kronor för att få en veterinär att kolla i ett öra på hunden. Snart är det bara höginkomsttagare som har råd att ha hund.

Trots kostnadsökningarna ser verksamhetschefen Patrik Tengdelius ingenting som tyder på att husdjursägare har bytt från dyrare våtfoder till billigare torrfoder.

ANNONS

– Man tar hand om djuren som fullvärdiga familjemedlemmar.

Bild: Frida Winter

William Kljaic, 24, med hunden Freja

– Jag har märkt av det. Hon äter bara veterinärkost, det är redan dyrt och det har stigit i pris. Men folk är nog inte så noga med priset på hundmat. Man låter hunden äta innan en själv.
Bild: Frida Winter

Peter Meyer, 52, med hundarna Nova och Stella

– De äter för 56 kronor om dagen. De äter för med än vad jag gör.
Bild: Frida Winter

Elisabeth, 75, med hunden Linus

– Jag märker inte av prishöjningen för min hund är så liten. Det är svårt nog att få den att äta. Jag blandar torr- och våtfoder. Och så får han en hemmagjord frikadell om dagen.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS