Susanne Ehnbåge, vd för Lindex.
Susanne Ehnbåge, vd för Lindex. Bild: Anna Sigvardsson Högborg

Hot om varsel i koncernen – men Lindex går allt bättre

160 personer riskerar att sparkas när finska modekoncernen Stockmann omorganiserar. Svenska Lindex, som ingår i koncernen, påverkas inte i nuläget enligt vd Susanne Ehnbåge.
– Säker kan man aldrig vara, men jag känner mig trygg med våra framgångar och med de besked jag har fått, säger hon till GP.

ANNONS
|

Så sent som förra veckan varande Stockman för att vinsten skulle bli mindre än man trott och att koncernen stod inför en omfattande förändringsprocess.

När koncernen på tisdagen presenterade årets första kvartalsrapport blev det allvarliga läget tydligt. Stockmanns omsättning ökar – men förlusten är fortfarande stor, 375 miljoner kronor under första kvartalet.

Lindex - en ljusglimt

Det röda siffrorna innebär att koncernen strukturerar om.

1 600 personer berörs av stundande förhandlingar och av dem riskerar 160 personer att få sparken. Totalt ska Stockmann spara 400 miljoner kronor på mindre än två år.

Det omfattande sparpaketet gäller verksamheterna i Finland, enligt koncernledningen.

Lindex, med huvudkontor i Göteborg, ska primärt inte drabbas. Företaget har nyligen gått igenom ett rejält stålbad och är under första kvartalet en ljusglimt i koncernen.

ANNONS

– Därför känner jag mig trygg med att vi kan fortsätta och utveckla vårt stabila och framgångsrika arbete, säger vd Susanne Ehnbåge till GP.

Har varit en tuff period

Lindex har dock ett tungt förlustsläp att dra på under första kvartalet, minus 131 miljoner kronor.

Samtidigt ökades rörelseresultatet med 31 miljoner kronor och försäljningen växte inom samtliga affärsområden

– Vår starka resultatförbättring speglar vår tillväxt och vår utveckling. Vi har stärkt lönsamheten i vårt butiksnät och vi fortsätter växa digitalt, säger Susanne Ehnbåge.

Hon tillträdde så sent som i augusti i fjol och har tvingats till hårda nypor i form av sparpaket och uppsägningar. Hon säger att det stundtals varit tufft.

– Den typen av förändringar som drabbar människor på olika sätt är aldrig roliga att behöva genomföra, säger hon.

Om sin egen del i förändringen – och att lönsamheten stärkts på kort tid – säger hon.

– Det är aldrig enbart en person som jobbar hårt vid en så här omfattande omställning – hela teamet har slitit hårt och ligger bakom framgångarna, säger hon.

Siffrorna visar att kunderna börjat hittat tillbaka till butikerna – men det är på nätet försäljningen växer snabbast, en ökning med nästan 41 procent under första kvartalet.

– För oss är båda områdena viktiga – och förstås att vi ligger i fas med modet och kundernas intressen, betonar hon.

ANNONS

Till GP säger Susanne Ehnbåge att nya satsningar är på gång de närmaste månaderna.

– På online-sidan har vi nya, spännande samarbetspartners på gång. Vi ska också att öppna butik i ett europeiskt land där Lindex aldrig haft butik i tidigare, vilket land det handlar om avslöjas längre fram, säger hon.

Fakta: Stockmann och Lindex

Finska Stockmann, ägare till modekedjan Lindex, gjorde en förlust före skatt på 35,2 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 375 miljoner kronor, för årets första kvartal. Det kan jämföras med förlusten på 35,6 miljoner euro under samma period i fjol.

Omsättningen steg till 207,2 miljoner euro, cirka 2 200 miljoner kronor, jämfört med 202,4 miljoner euro i fjol.

För Lindex gick det bättre och modekedjans omsättning ökade 3 procent under kvartalet. På nätet ökade försäljningen 41 procent.

Källa: TT

ANNONS