Hon är Volvobolagets nya vd

Anna Westerberg blir ny vd för Volvo Bussar efter att tidigare haft en lång rad chefspositioner inom Volvokoncernen. Utmaningen framåt blir att fortsatt ta sig an utvecklingen av helelektrifierade bussar.

ANNONS
|

Anna Westerberg, född 75, har arbetat inom Volvokoncernen sedan 2009 och kommer närmast från en chefsposition inom Volvo Group Connected Solutions, som arbetar med utveckling inom Volvos uppkopplade tjänster.

Hon har tidigare varit vd för Volvokoncernens riskkapitalbolag Volvo Group Venture Capital.

LÄS MER:Volvo Cars AI-bolag Zenseact får ny vd

LÄS MER:Volvo avslöjar rekordstor order på bussar

Volvokoncernens presschef Claes Eliasson beskriver Volvo Bussar som ledande i Volvos teknikutvecklingen.

– Det var egentligen bussar som var först med elektrifieringen för tio år sedan, då med hybridlösningar. De har sedan allt mer gått över till till helelektriska applikationer. Mycket av den utvecklingen har sedan överförts till andra delar av koncernen, säger Claes Eliasson.

Tillverkning över hela världen

Volvo Bussar startade redan 1928 och är i dag en av världens största busstillverkare. Man har omkring 8 000 anställda globalt med tillverkning i Uddevalla, men också i Polen, Brasilien, Mexiko, Kanada.

ANNONS

LÄS MER:Volvo Bussars batterier ska få ett andra liv – genom nytt samarbete

Verksamheten rör två huvudsakliga affärsområden. Dels bussar för kollektivtrafik, dels långfärdsbussar för turistmarknaden.

2019 omsatte Volvo Bussar 31 miljarder kronor och gjorde ett rörelseresultat på nära 1,4 miljarder kronor.

Anna Westerberg tar över vd-posten efter Håkan Agnevall som i vår blir ny vd för Investorägda industrikoncernen Wärtsilä. Hon tillträder sin tjänst den 1 februari.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS