Hon är Sveriges bråkigaste kvinna

ANNONS
|

Bakom utnämningen står affärsmagasinet Passion for business som hyllar kvinnor som på något sätt bryter mark inom näringsliv, företagande, politik och ledarskap.

I år hamnar Elsa Widding överst på listan för sitt agerande när Vattenfall ville köpa holländska Nuon för 90 miljarder. Köpet kallades för statens sämsta affär någonsin.

Då arbetade Elsa Widding på Näringsdepartementet. Hon gjorde en analys av den tänkta affären och varnade för att avkastningskravet på affären aldrig skulle kunna uppnås. Under ku-förhören framkom det att kompetensen att stoppa affären hade funnits i departementet.

- Jag gjorde bara mitt jobb men det hjälpte inte. Därför känns det lite tråkigt att få pris för något som gick dåligt, säger hon.

ANNONS

Att hon hyllas som en förebild tar hon som intäkt för sin integritet:

- Man måste ha civilkurage och våga säga ifrån när något är fel.

Elsa Widding flyttade från Göteborg till Stockholm för fem år sedan. Kanske har hennes ursprung bidragit till titeln som Sveriges bråkigaste kvinna:

- Göteborgare är kända för att bråka, det är väl inget nytt, haha.

Nu har hon eget företag i Stockholm och arbetar som rådgivare i infrastrukturfrågor.

Längtar du hem igen?

- Ja, jag saknar mina två söner och saltvattnet. Arbetsmarknaden är svår i Göteborg och det är i Stockholm som jag har mitt kontaktnät, så hemflytten dröjer nog ett tag till.

Sveriges näst bråkigaste kvinna är journalisten och författaren Carolina Neurath som uppmärksammas för många av sina reportage som grävande reporter. Hennes senaste grävprojekt är en bok om den svenska riskkapitalbranschen.

På tredje plats hamnar Centerledaren Annie Lööf som Passion of business anser vara en orädd politiker som står för starkt ledarskap även i motvind. Hon skapade också rubriker när S-ledaren Stefan Lövfen knuffade undan henne i tv-rutan under en valdebatt.

ANNONS