Tidigare års nobelpristagare vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på söndagen.
Tidigare års nobelpristagare vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på söndagen. Bild: Claudio Bresciani/TT

Höjd säkerhet inför Nobelfesten

Polisen har tagit höjd för det försämrade säkerhetsläget inför dagens Nobelfestligheter. Utöver kameraövervakning införs även flyg- och båtförbud i delar av Stockholm.
– De största hoten utifrån den förhöjda terrorhotnivån kommer från ensamagerande, säger polisens biträdande kommenderingschef för Nobeldagen Therese Tjeder Frantzén.

ANNONS
|

Klockan 16 på söndagen inleddes Nobeldagen med prisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.

För allmänheten innebär det framförallt en betydligt större polisnärvaro i stadens centrala delar än vanligt.

– Det handlar om en stor insats i centrala Stockholm, inte minst kring Konserthuset och Stockholms stadshus. Vi har mycket folk på stan och kommer vara synliga för att säkerställa ordningen runt omkring evenemangen, säger polisens biträdande kommenderingschef för Nobeldagen Therese Tjeder Frantzén.

Flyg- och båtförbud

Det årliga Nobelarrangemanget är väl inövat, säger polischefen samtidigt som hon poängterar det försämrade säkerhetsläget i Sverige.

– Vi är vana och tar hela tiden med oss ny erfarenhet från tidigare år. Inför årets Nobelinsats har vi tagit höjd för den förändrade terrorhotnivån i Sverige. Mycket mer än så går vi inte in närmare på.

ANNONS

Polisen har dock tidigare berättat att de kommer ta hjälp av kameraövervakning vid Stockholms stadshus och Konserthuset.

Det kommer också införas ett flygförbud över delar av Stockholm samt båtförbud på Riddarfjärden nära Stockholms stadshus. Det rapporterar SVT Nyheter.

Något väskförbud för såväl pristagare som galaklädda dignitärer verkar inte vara aktuellt.

– Eftersom det här är en privat tillställning är det en fråga för arrangören, säger den biträdande kommenderingschefen för Nobelinsatsen Therese Tjeder Frantzén.

”Säkerhetsläget är allvarligt”

När GP frågar Nobelstiftelsen är svaret:

– Vi har inte något väskförbud men har rekommenderat deltagarna att undvika stora väskor, säger Nobelstiftelsens presschef Rebecka Oxelström.

På frågan hur Säkerhetspolisen hanterar dagens festligheter utifrån den höjda terrorhotnivå är svaret:

”Hur vi arbetar är något vi aldrig har möjlighet att gå in på, särskilt kopplat till specifika händelser eller när det handlar om vårt personskyddsuppdrag. Detta då vi aldrig kan riskera att avslöja vare sig våra metoder eller vårt underrättelseläge för dem vi är satta att motverka. Med detta sagt, terrorhotnivån är i dag hög - en fyra på den femgradiga skalan. Säkerhetsläget är allvarligt och Säkerhetspolisen liksom övriga berörda myndigheter och verksamheter anpassar sina verksamheter utifrån detta”, skriver Säkerhetspolisens presstalesperson Fredrik Hultgren-Friberg i ett mejl till GP.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS