Högsta skulderna hos Kronofogden någonsin

Svenskarnas skulder hos Kronofogden är nu den högsta någonsin. På bara ett år har den totala skulden ökat med 17 procent till 119 miljarder kronor.

ANNONS
|

Konsekvenserna av lågkonjunkturen blir allt tydligare.

Kronofogden kan nu notera ett dystert rekord – aldrig tidigare har svenskarna haft så stora skulder hos myndigheten som nu, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Under 2023 ökade den totala skuldstocken med 17 procent till 119 miljarder kronor.

Det är en ökning med 18 miljarder sedan förra året, eller närmare 50 miljoner kronor om dagen. På tio år har skuldberget vuxit med nästan 50 miljarder kronor.

– Vi ser nu att skulderna ökar i snabb takt för många, och det är oroande. Även en liten skuld kan leda till långvarig skuldsättning och få stora konsekvenser. Därför är det oerhört viktigt att genast agera om du inte kan betala en räkning. Ta kontakt med den du är skyldig pengar. I bästa fall går det att undvika att skulden registreras hos Kronofogden, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

ANNONS

Ökningen syns i alla delar av Sverige och i alla åldersgrupper

Antalet personer med ärenden hos kronofogden har också ökat allt snabbare – 6 procent till närmare 420 000 jämfört med ett år sedan.

– Det är ett trendbrott att antalet skuldsatta ökar i sådan takt. Det är den största ökningen sedan 1990-talet.

I Göteborgs kommun uppgick den totala skulden vid årsskiftet till 6,3 miljarder kronor, vilket ska jämföras med 5,4 miljarder kronor ett år tidigare.

Vid årsskiftet hade 20 894 personer som var folkbokförda i Göteborg skulder hos Kronofogden. Det kan jämföras med 19 377 personer vid samma tid förra året.

Högst andel skuldsatta återfinns i i Ljusnarsberg i Örebro där 9,5 procent av invånarna har skulder hos Kronofogden. Lägst andel skuldsatta har skånska Lomma med 0,9 procent.

Kronofogden noterar att 65 plus är den åldersgrupp som är hårdast drabbade. Kvinnor sticker också ut i statistiken, med en ökningstakt som är högre än bland männen.

Kvinnornas skatteskulder har till exempel ökat med 80 procent sedan förra årsskiftet, motsvarande siffra för män är 29 procent.

LÄS MER:Nathalie har levt med skulder i över 15 år – snart är hon fri

LÄS MER:Det händer om din skuld hamnar hos Kronofogden

LÄS MER:Så klarar du fattiga januari

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS