Shein siktar på Wall Street eller Londonbörsen och kan bli årets största börsnotering globalt. Arkivbild
Shein siktar på Wall Street eller Londonbörsen och kan bli årets största börsnotering globalt. Arkivbild Bild: Richard Drew AP/TT

H&M-utmanare från Kina dubblar vinsten

Den kinesiska H&M-utmanaren Shein, en onlinekedja som säljer kläder, mer än dubblade vinsten i fjol, rapporterar tidningen Financial Times.
Ägarna siktar på Wall Street eller Londonbörsen i år.

ANNONS

Sheins försäljning lyfte till omkring 45 miljarder dollar (cirka 480 miljarder kronor) i fjol, enligt tidningens källor. Och vinsten mer än fördubblades till omkring 2 miljarder dollar (cirka 21 miljarder kronor).

En ansökan om kinesiskt tillstånd för en börsnotering i väst ligger för behandling i Peking. Två av Financial Times källor säger att de räknar med klartecken de närmaste veckorna.

Skulle Shein få grönt ljus skulle bolaget kunna bli den största börsnoteringen i världen i år.

Shein hade vid 2022 års utgång drygt 10 000 anställda i Kina, medan det i Singapore bara arbetar omkring 200 för bolaget.

Grundaren, den Kinafödde 40-åringen Xu Yangtian, äger för närvarande 37 procent av aktierna och har flyttat med huvudkontoret till Singapore. Andra storägare är Sequoia China, General Atlantic och pensionsfonden Mubadala från Abu Dhabi.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS