När Västsvenska Handelskammarens nyligen presenterade sin  konjunkturindikator för augusti sammanfattade företagspanelen läget med att det svängt från neutralt till negativt område. "Samtidigt finns indikationer på fortsatt bra efterfrågan. Ett styrkebesked var att exportvolymerna från Göteborgs hamn nådde sin högsta nivå för juli månad sedan 2015", säger Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé.
När Västsvenska Handelskammarens nyligen presenterade sin konjunkturindikator för augusti sammanfattade företagspanelen läget med att det svängt från neutralt till negativt område. "Samtidigt finns indikationer på fortsatt bra efterfrågan. Ett styrkebesked var att exportvolymerna från Göteborgs hamn nådde sin högsta nivå för juli månad sedan 2015", säger Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé.

Hjulen snurrar i Göteborg – trots dämpad konjunktur

En dämpning av konjunkturen ja – men många branscher går fortfarande väldigt bra i Göteborg menar Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren.
– Man ska vara observant – men samtidigt akta sig för att ropa på vargen för tidigt, varnar han.

ANNONS
|

På tisdagen kom Teknikföretagens konjunkturbarometer för tredje kvartalet där man sammanfattningsvis menar att de positiva signalerna för teknikindustrin lyser med sin frånvaro.

LÄS MER:Dystert för industrin – orderböckerna allt tunnare

Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren med närmare 3 000 medlemsföretag, håller med om att det sedan en tid råder en avmattning i ekonomin.

– Vi ser en dämpning av konjunkturen, men den varierar mellan branscher och företag och är snarare kopplad till ökad försiktighet i världshandeln och om det blir en hård eller mjuk Brexit, säger han.

Högt – men lägre

Han menar att hjulen i de stora västsvenska företagen fortfarande snurrar på bra.

– När det gäller avmattningen ska man ha perspektivet att vi går från en extremt hög nivå till en lägre och mer normal, men vi ligger fortfarande väldigt högt, säger han.

ANNONS

När organisationen nyligen presenterade sin konjunkturindikator för augusti sammanfattade Handelskammarens företagspanel läget med att det svängt från neutralt till negativt område.

– Samtidigt finns indikationer på fortsatt bra efterfrågan. Mycket av byggandet och investeringarna i infrastrukturen fortsätter som planerat. Ett annat styrkebesked var att exportvolymerna från Göteborgs hamn nådde sin högsta nivå för juli månad sedan 2015, säger Johan Trouvé.

Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren
Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren Bild: Olof Ohlsson

Den sammanfattande undersökningen som Västsvenska handelskammaren gjort för augusti har dock inte presenterats än.

– Självklart måste man vara öppen för att det kan finnas en oro och för att förändringar kan komma, det kan dessutom se väldigt olika ut i olika branscher och i olika delar av vår region, säger han.

Varnar för vargen

I avmattningen vägs också in att Arbetsförmedlingen i sin prognos för ett år framåt noterar ett trendbrott med ökad arbetslöshet – samtidigt som vissa branscher ropar efter kompetens.

– Självklart ska man ha beredskap för förändringar som kan få negativ påverkan. Man samtidigt ska man akta sig för att ropa på vargen för ofta och för tidigt, säger Johan Trouvé.

Han syftar på den klassiska fabeln om pojken och vargen där en ung fåraherde för sitt nöjes skulle ropade att vargen kommer. Omgivningen skrämdes – men när ropen kom för tätt och inget hände tröttnade man och tog inte varningarna på allvar. Till slut kom vargen…

ANNONS

– Med det menar jag att man ska ta signalerna på allvar men samtidigt se till att man omger sig med bra skyddsanordningar av olika slag – och att man framför allt inte varnar för ofta och för tidigt. Det kan skapa onödig oro och leda till ett näringsliv som blir allt för försiktigt och därmed riskerar att få andra problem. Där har vi alla ett ansvar, säger Johan Trouvé.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS