Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
USA:s ekonomi rasade kraftigt andra kvartalet till följd av corona. Bild: Tony Gutierrez
USA:s ekonomi rasade kraftigt andra kvartalet till följd av corona. Bild: Tony Gutierrez

Historiskt BNP-ras i USA

Ett historiskt ras av bruttonationalprodukten, vars like inte synts sedan slutet av andra världskriget. USA:s BNP rasade med 9,5 procent andra kvartalet på grund av corona – hela 32,9 procent översatt i årstakt.
– Det är en groteskt mörk siffra, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT.

På torsdagen redovisade först den tyngsta EU-ekonomin, Tyskland, att tillväxten rasat mer än den någonsin gjort sedan landet började föra dylik statistik 1970: en BNP-nedgång med 10,1 procent för andra kvartalet.

USA visade senare på torsdagen också att man var mycket kraftigt påverkad av coronapandemin: ett ras i kvartalet med hela 9,5 procent för de varor och tjänster den stora amerikanske ekonomin producerar. USA har inte varit i närheten av en liknande nedgång sedan man började föra denna kvartalsstatistik 1950, konstaterar bland annat New York Times. Under finanskrisen var nedgången enskilda kvartal inte mer än tre procent.

Värsta nedgången på 75 år

Man får leta sig tillbaka till krigsslutet på andra världskriget eller den stora depressionen på 30-talet för att se något liknande, konstaterar N.Y. Times.

I USA räknar man också vad nedgången under kvartalet skulle betyda för hela året: skulle det bli ett lika kraftigt ras för helåret blir BNP-minskningen hela 32,9 procent. Något SEB:s chefsekonom, Robert Bergqvist, kallar för en ”mardrömssiffra”.

– USA tittar på hur utvecklingen har varit för kvartalet och sedan tar man det gånger fyra. Så har du ett väldigt svagt kvartal får det stora konsekvenser, säger han.

Han tillägger:

– Men oavsett hur man vänder och vrider på det så bekräftar siffran att vi har haft ett historiskt dramatiskt kvartal.

USA-börserna öppnade på tydligt minus på torsdagen efter beskedet.

Kan bli nya stödpaket

Samtidigt kommer tecken på att USA:s ekonomiska återhämtning bromsar in, med 12 000 fler ansökningar om arbetslöshetsersättning under förra veckan än veckan dessförinnan.

Antalet som ansökte om arbetslöshetsersättning under veckan som avslutades den 25 juli uppgick totalt till 1,43 miljoner personer, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Ekonomer räknar generellt med att USA:s ekonomi återhämtar sig under tredje kvartalet.

BNP-statistiken kommer samtidigt som kongressen i Washington debatterar ett nytt stödpaket för att hjälpa företag och hushåll i USA att klara coronakrisen, där det bland annat diskuteras en kraftig reduktion av det arbetslöshetsunderstöd som hittills betalats ut extra under krisen.

För svensk del kommer SCB att publicera information om andra kvartalets BNP den 5 augusti. Det första kvartalet klarade sig den svenska ekonomin bättre än många andra ekonomier och visade ett svagt plus.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.