Historisk villa till salu i Lerums kommun

Villan från 1800-talet i Ekudden har benämnts som ett landmärke i Lerums kommun. Med en egen udde, tennisbana, vinkällare och en tomt på inte mindre än sex hektar mark kan den bli din – för 30 miljoner kronor.
– Många av den här typen av objekt kommer aldrig ut på öppna marknaden, säger mäklaren Ludwig Lundgren på mäklarbyrån Eklund Stockholm New York.

ANNONS
|

Bara boytan ligger på 842 kvadratmeter plus 128 kvadratmeter biarea fördelat på inte mindre än 19 rum. Förutom en egen vinkällare finns även ett så kallat herrum: En form av historiskt rum dit herrarna samlades efter middagen, öppna spisar, ett gym, bastu och flera sovrum.

För att inte tala om tennisbanan och båthuset vid strandkanten.

– Det här är bra på riktigt. Läget att ha en egen udde med tennisbana och båthus och sen att det bara är 25 minuter till Göteborg. Men det är mycket pengar såklart. Och mycket hus att ta reda på, säger mäklare Ludwig Lundgren.

ANNONS

Byggdes som disponentbostad

Huset har en historia bakåt till mitten av 1800-talet. Det byggdes från början som en disponentbostad till kapten Johan Theodor Berg, son till grundaren av Nääs fabriker. Hans dotter Greta Berg bodde kvar i bostaden till sin död i slutet på 90-talet.

Huset har varit till salu sedan i våras. Utgångspriset är strax under 30 miljoner kronor. Mäklare Ludwig Lundgren säger att det får ta den tid det tar innan rätta köparen dyker upp.

– Kunderna växer inte på träd. Men säljarna är medvetna om att det kommer ta lite tid och har sällan bråttom, säger han.

Utländska köpare mer intresserade

Enligt Ludwig Lundgren är det dock inte ränteläget som avskräcker potentiella köpare från att slå till.

– Behöver du ta lån så påverkar det säkert jättemycket. Men jag tror inte de som köper detta kommer ta jättemycket lån, i dagsläget.

Vem köper den här typen av hus?

– Det är lite speciellt. Antingen är det en barnfamilj eller något bolag kanske. Jag tror ju kanske på någon utlandssvensk eller någon dansk, med tanke på den svenska kronan. Jag har haft norrmän som är intresserade.

Men med ett stort hus kommer också mycket ansvar. Enligt annonsen är driftskostnaden 90 000 kronor om året. Bara kostnaden för uppvärmning och el ligger på 5000 kronor i månaden.

ANNONS

– Med tanke på hur stort huset är så är det ganska billigt skulle jag säga, säger Ludwig Lundgren.

LÄS MER:Då är chansen störst att göra en lyckad bostadsaffär

LÄS MER:Här är Hemnets mest klickade bostäder i Göteborg och Sverige

LÄS MER:Där hittar du billigaste maten – apparna som visar vägen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS