Rotterdams De Hef i mitten på bilden. Snart ska den monteras ner för att lämna plats åt en lyx-yacht.
Rotterdams De Hef i mitten på bilden. Snart ska den monteras ner för att lämna plats åt en lyx-yacht. Bild: Photographer: Peter de Kievith

Historisk bro monteras ner – för att ge plats åt Bezos yacht

En känd holländsk bro, De Hef, ska tillfälligt monteras ner för att ge plats åt en lyxbåt, skriver Times. Yachten är världens största och tillhör Amazon-grundaren Jeff Bezos.

ANNONS
|

Rotterdams Koningshaven, eller De Hef som den ofta kallas, beskrivs som en ikonisk bro. Den byggdes 1878 och är en välkänd symbol för hamnen där den ligger, som är Europas största.

LÄS MER:19-åring kräver 50 000 av Elon Musk för att stänga ner konto

LÄS MER:Från stormning till sista kexet – Så var ekonomiåret 2021

Men nu ska en 127 meters yacht förbi De Hef och då är bron för låg, skriver brittiska Times. Yachten tillhör en av världens rikaste män, Jeff Bezos. Yachten som ska byggas i Rotterdam ska bli världens största, skriver Times. Kostnaden för att tillfälligt montera ner bron står Bezos för tillsammans med skeppsbyggaren Oceanco.

Jeff Bezos.
Jeff Bezos. Bild: Jordan Strauss

Hade lovat att inte montera ner den igen

Att staden Rotterdam gått med på nedmonteringen beskrivs som kontroversiellt. Efter att bombanfall under andra världskriget förstört delar av staden var bron bland det första man byggde upp igen. År 2017 renoverades bron och i samband med detta ska staden ha lovat att aldrig mer montera ner den. Staden å sin sida menar att beslutet att tillåta nedmonteringen fattats eftersom yachtbygget ger viktiga arbetstillfällen, skriver nederländska Times.

ANNONS
Koningshavenbrug i Rotterdam, byggd 1878.
Koningshavenbrug i Rotterdam, byggd 1878. Bild: Dmitry Rukhlenko

Hur länge De Hef ska vara nedmonterad är oklart men troligen rör det sig om ett par veckor.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS