High Chaparral under vatten

Temaparken High Chaparral har drabbats av kraftiga översvämningar. Stora delar av parkens område står under vatten.
– Det är campingområdet som påverkats mest, säger Mathias Bergendahl, vd för High Chaparral.

ANNONS
|

Det råder höga vattennivåer på flera håll i Jönköpings län efter senaste tidens snösmältning och regn.

En verksamhet som drabbats är temaparken High Chaparral, som till stora delar nu täcks av vatten. Bland annat har campingstugorna tagit in vatten och äventyrsgolfens bana är numera översvämmad.

Enligt bolagets vd Mathias Bergendahl sprider sig vattenmassorna så långt som en halvkilometer bort och man arbetar nu med att vattensäkra så mycket som möjligt.

– Vi har vatten som kommit in en bra bit i parken och in på campingområdet. I nuläget gör jag också bedömningen att det är campingområdet som påverkas mest, säger han.

ANNONS

I stugorna håller de på och lyfter stolar och bord till en högre nivå och säkerställer så andra möbler inte vattenskadas.

– Det kan vara så att vi behöver lägga nytt golv någonstans, men framförallt kommer det krävas fläktar som torkar upp stugorna, säger Mathias Bergendahl.

”Värre än 2020”

Det är inte första gången som parken drabbas av översvämningar. 2020 täcktes parken av vattenmassor i februari.

I samband med händelsen sa Mathias Bergendahl i ett pressmeddelande att vattennivån har höjts med 14 cm i vattenmassorna på mindre än ett dygn och har därför nått ytor som inte påverkades för tre år sedan.

Hur lång tid det kommer ta att få ordning på det hela, vet Mathias Bergendahl inte. Men han är inte rädd för att det kommer påverka säsongsöppningen.

– Man får se det positiva och vi har många lärdomar från 2020. Det är värre nu än 2020 men vi tar hjälp av samma företag som då. Dessutom var översvämningen den gången i februari så det var senare på året. Hur lång tid det tar nu innan allt blir återställt törs jag inte spekulera om, men vi kommer hinna öppna i tid.

Han berättar också att High Chaparral står i nära dialog med Gnosjö kommun och sitt försäkringsbolag.

ANNONS

Tar in hästar från andra stall

De har inte haft några hästar i parken under vinterhalvåret, eftersom verksamheten hålls stängd under den här tiden på året.

– Därför har vi inga hästar eller andra djur här nu. Däremot har vi hjälpts åt och tagit in hästar från andra stall eftersom våra stall ligger på en högre nivå och är vattenfria. Så inga djur har kommit till skada.

Parken ska öppna för säsongen 18 maj.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS