Här protesterar miljöaktivisterna mot rea-hetsen

Under fredagen pågår Black Friday, en dag med stora prisnedsättningar och uppmuntran till konsumtion. Under fredagen protesterade miljöaktivisterna i Extinction Rebellion i Nordstan – genom att kasta sig handlöst på marken i varuhuset.

ANNONS
|

Mitt i värsta Black Friday-kommersen började folk falla ihop i högar inne i Nordstan. Det var miljöaktivisterna i Extinction Rebellion som protesterade mot överkonsumtion.

Vid lunchtid på fredagen lade de sig ner mitt i den stora korsningen i Nordstan, medan lunchshoppande människor hastade förbi.

LÄS MER:Blodig klimatstrejk utanför Bokmässan

– Vi gör detta för att tydliggöra i vilken allvarlig kris klimatet befinner sig i, säger Karolina Carlsson, talesperson för miljöorganisationen.

LÄS MER:Black Friday – nu slåss handeln och miljörörelsen om kunderna

Extinction Rebellion vänder sig emot Black Friday som ett shoppingfenomen som förväntas att slå nya försäljningsrekord i år.

– Black Friday är överkonsumtionens heliga dag, samtidigt som vi är mitt inne i en allvarlig ekologisk kris, och konsumerar som om vi hade fyra planeter, säger Karolina Carlsson.

ANNONS

Saknar tillstånd

Ett hundratal demonstranter deltog i aktionen är ett 30-tal personer föll ner till marken i en så kallad "Die in", till ett ödesdigert komp av trummor.

Demonstrationen hade inget tillstånd, men polisen gjorde inget ingripande eftersom manifestationen skedde på allmän plats.

– Nej vi har inte ansökt om tillstånd. Vi ser detta som en form av civil olydnad, säger talespersonen Ragnhild Larsson.

Hon är noga med att poängtera att Extinction Rebellion inte missunnar människor som inte har så mycket tillgångar att handla till lägre pris på Black Friday, utan att dagen i sig får människor att konsumera mer än vad de behöver.

LÄS MER:Demonstration stoppade trafiken vid Järntorget

Det var nyfikna reaktioner på demonstrationen, folk stannade upp mitt i shoppingen, tog upp mobilerna och fotograferade. Andra bara fnyste och hastade vidare.

Sandra Rabban, 18 år, som var ute och handlade julklappar med sina vänner har full förståelse varför de demonstrerar.

– Man gör ju det för miljöns skull. Men samtidigt får man inte skambelägga folk som passar på att handla i dag. Som student har jag inte så mycket pengar, och det är i dag som jag får lite mer för pengarna, säger hon.

Efter cirka 30 minuter avslutades manifestationen där demonstranterna gemensamt skanderade:

- Nej! Nej! Nej! Stop Black Friday!

ANNONS

Talespersonen Karolina Carlsson var nöjd efter manifestationen.

– Vi fick det gensvar som vi hade tänkt och det var många som kom fram och frågade vad som hände. Egentligen såg jag bara en som var negativ. Det var en äldre man som gav mig fingret, säger hon.

ANNONS