Här är värsta energitjuven hemma

ANNONS
|

Vid första anblicken låter det inte så farligt. Enligt ett test i tidningen MacWorld kostar åtta timmars datorarbete per dag under ett år bara 136 kronor. Och att varje kväll ladda upp telefonens batteri från tomt till fullt kostar cirka nio kronor per år.

- Hemelektroniken är en sektor som vi behöver ha ögonen på. Varje enskild produkt drar inte alltid så mycket energi. Men ofta har vi så många av dem. I en familj kan det finnas flera mobiler, datorer och surfplattor. Och alla är inte energimärkta, vilket gör det svårt för konsumenten att veta hur mycket man förbrukar, säger Helena Ahlkvist Johansson på Energimyndigheten.

ANNONS

Än finns exempelvis ingen energimärkning på bildskärmar. Men när Energimyndigheten testade bildskärmar drog vissa av de mest populära bildskärmarna dubbelt så mycket energi som andra.

Och när Energimyndigheten nyligen testade spelkonsoler, visade det sig att de kan dra dubbelt så mycket el som en 40-tums TV i energiklass A. Den största miljöbelastningen är den el spelkonsolerna använder under sin livslängd. Både vilken spelkonsol du väljer och hur ofta och länge du spelar har betydelse för elanvändningen, påpekar Energimyndigheten och tipsar på sin hemsida om hur vi med smartare spelande kan minska elanvändningen.

- Testet visar också att när spelkonsolerna används för annat än att spela spel, som att titta på film, surfa på internet eller strömma musik, förbrukas mycket mer energi än andra prylar i hemmet med samma användningsområde, berättar Helena Ahlkvist Johansson.

En annan energitjuv är våra vanemönster. Ofta äter familjemedlemmar på olika tider, kylskåpsdörrar öppnas och stängs, mat värms upp vid flera tillfällen.

- Fördelen med vanemönster är att vi kan förändra dem från och med idag. Vi får allt effektivare hushållsapparater, och tror i och med det att vi kan sätta oss i lugn och ro. Men även om lampan är energieffektiv är det viktigt att släcka den när du inte behöver ljuset. Även om du har en energieffektiv kyl och frys, ökar energianvändningen om du sätter in varm mat.

ANNONS

Vi glömmer också lätt att datorer ska stängas av helt och hållet och att laddare ska dras ut ur vägguttaget.

Flera elbolag erbjuder sina kunder att följa upp elförbrukningen med en app i mobilen. Det finns också enklare elmätare som kan stoppas in i vägguttaget för en enskild produkt.

- Det kan ge inspiration eftersom man får snabb feedback. Generellt är detta ett steg i riktning att bli mer medveten. Man kanske får en aha-upplevelse och ser ett mönster.

I en Sifoundersökning på uppdrag av Eon pekas tonåringar ut som de största energitjuvarna. Enligt undersökningen är både föräldrarna och tonåringarna själva överens om att det är just tonåringen som är familjens eltjuv.

En dansk studie fastslår också att en tonåring drar 20 procent mer el än en vuxen. Men Helena Ahlkvist Johansson försvarar ungdomarna.

- Det är de vuxna som påverkar valet av energislag i bostaden. Min bild är att det finns ett intresse för miljön och av att spara energi hos ungdomar.

Fakta: Tips för att spara

■ Tvättmaskin, glödlampor, torktumlare och diskmaskin – det är i fallande ordning de mest energislösande produkterna i våra hem.

■ Har du en sladd med transformator? Är transformatorn varm och tung drar den extra energi. Den ska istället kännas sval och lätt.

ANNONS

■ Håll utkik efter energimärkta produkter. Det finns energimärkning på allt fler hushållsapparater, senast i raden är dammsugare. Datorer har ännu ingen energimärkning, däremot är en del Energy-Star-märkta.

■ När du väljer belysning, titta i första hand på förpackningen hur mycket ljus lampan ger i lumen. Ta hjälp av Energimyndighetens mobilapp Lampguiden.

■ Vill du veta mer, kontakta energi- och klimatrådgivaren i din kommun som ger opartiska och kostnadsfria råd. Du hittar din energirådgivare via Energimyndighetens webbplats, eller ring direkt till din kommun.

Så här mycket kostar det per år

Diskmaskin 1 gång/dygn 613 kr/år

Mikrovågsugn 7 min/dygn 76 kr/år

Dammsugare 1 timme/vecka 62 kr/år

Kylskåp 24 timmar/dygn 200 kr/år

Frys 24 timmar/dygn 465 kr/år

Kaffebryggare 1 timme/dygn 350 kr/år

Tvättmaskin 2 timmar/dygn 1 752 kr/år

Torktumlare 2 timmar/dygn 876 kr/år

Strykjärn 1 timme/vecka 62 kr/år

Hårtork 1 timme/vecka 62 kr/år

Akvarium 24 timmar/dygn 631 kr/år

TV (plasma/LCD) 3 timmar/dygn 329 kr/år

TV (bildrör) 3 timmar/dygn 184 kr/år

10 glödlampor 5 timmar/dygn 1 314 kr/år

10 lågenergilampor 5 timmar/dygn 241 kr

Fotnot: Beräknat på elpris (inklusive alla avgifter) 1,20 kr/kWh

(Källa: Energimyndigheten)

ANNONS