Sju av de bäst betalande företagen på topp 100-listan är baserade i Göteborg.
Sju av de bäst betalande företagen på topp 100-listan är baserade i Göteborg. Bild: Getinge/TT/Q-MATIC

Här är företagen i Göteborg där de anställda tjänar bäst

Stockholmsföretagen dominerar på listan över de svenska företagen där de anställda tjänar bäst. Men bland de 100 bäst betalande finns sju Göteborgsföretag – av vilka tre betalar en genomsnittlig årslön på över en miljon.

ANNONS
|

Tre Göteborgsföretag betalar en genomsnittlig årslön på över en miljon kronor till sina anställda. Men enligt en kartläggning som tagits fram av Creditsafe ligger majoriteten av de bäst betalande företagen i Stockholm – 78 av företagen på topp 100-listan har sin bas i huvudstaden.

Uträkningarna är baserade på aktiebolag med minst 50 anställda där lönekostnaderna har dividerats med antalet anställda. Vd- och styrelselöner samt kostnader för sociala avgifter har räknats bort.

"Kan bli en kamp om talanger"

Sju Göteborgsföretag kvalificerar sig till topp 100-listan. Av dessa hamnar AB Volvo högst med en genomsnittlig årslön på 1 308 000 kronor – eller en månadslön på 109 000. En förklaring till de höga lönerna kan vara att de anställda på Volvokoncernens huvudkontor är specialister på sina yrken som rekryterats från runtom i världen, menar Claes Eliasson, presschef på AB Volvo:

ANNONS

– Det handlar om högt specialiserade funktioner och kvalificerade tjänster inom en mängd olika områden, och vi rekryterar globalt. Vi har till exempel avdelningar för juridik, regelefterlevnad och strategi, och så vidare. Man vill alltid rekrytera de bästa kandidaterna och det kan såklart bli en kamp om talanger. Som arbetsgivare gäller det att vara konkurrenskraftig, säger han.

LÄS MER:Expertens tips: Så höjer du din lön

Hur får man jobb hos er?

– Ja, man får väl söka! Nej men det är klart att vi alltid är på jakt efter talanger. Som på alla andra ställen handlar det om att det dyker upp en lucka och att man råkar vara rätt kandidat för jobbet. Det är svårt att ge några konkreta tips eftersom det man sysslar med på ett huvudkontor för en stor koncern är väldigt brett. Med verksamhet i 190 länder och stor exportverksamhet är språklig och kulturell kompetens bra egenskaper, säger Claes Eliasson.

Globala chefer och koncernledning

Tvåa på listan över de bäst betalande företagen i Göteborg är medtech-företaget Getinge AB. Anna Appelqvist, informationsansvarig, poängterar dock att den genomsnittliga årslönen gäller för de 77 personer som jobbar på huvudkontoret i Göteborg. Globalt har Getinge över 10 000 anställda.

– De som sitter på huvudkontoret är dels en handfull av vår koncernledning men också globala chefer som har arbetat länge inom bolaget. Det återspeglas såklart i det här lönesnittet, säger Anna Appelqvist, informationsansvarig.

ANNONS

Enligt henne är det svårt att svara på exakt vad som krävs för att få jobb på huvudkontoret, eftersom de anställda sysslar med allt från finans till HR och kommunikation.

– Men en gemensam sak finns – Getinge jobbar inom techbranschen med att rädda liv, vilket alla vi som jobbar här brinner för. Det är svårt att vara mer specifik för det beror helt på vilken tjänst man söker. Vi har visserligen en del specialisttjänster men det viktigaste är alltid att det lyser igenom att du är rätt person med rätt kompetens och engagemang, säger Anna Appelqvist.

Olika grader av jämställdhet

Högst i Sverige är lönerna på investmentbolaget EGT Partners. Där är den genomsnittliga årslönen 2 539 000 kronor – vilket innebär att den genomsnittliga månadslönen ligger på strax över 211 000.

Gemensamt för många av företagen på topplistan är att majoriteten av de anställda är män. I Göteborg finns dock några undantag. På AB Volvo och Getinge AB, som toppar den lokala listan, är könsfördelningen jämn. På Cellmark AB, som hamnar på femte plats i Göteborg, är bara 29 procent av de anställda män. Åt andra hållet sticker Floatel Service AB ut. 98 procent av deras 162 anställda är män.

LÄS MER:Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

1. AB Volvo
Bild: Robin Aron

Genomsnittlig årslön: 1 308 000 kronor

grade crossed
Lönen är uträknad på de 309 anställda i moderbolaget, det vill säga Volvokoncernens huvudkontor. Sett till hela Sverige kommer AB Volvo på 14:e plats. Här är könsfördelningen jämn med 49 procent män bland de anställda.Bild: Björn Larsson Rosvall / TT
2. Getinge AB
Bild: Emma Gustafsson

Genomsnittlig årslön: 1 195 000 kronor

grade crossed
Bolaget har 77 anställda varav 55 procent är män. I listan över de bäst betalande företagen i hela Sverige hamnar Getinge AB på 24:e plats. Företaget jobbar med att utveckla tekniska lösningar för sjukvård och Life Science och har verksamhet i över 40 länder. Lönenivån gäller för anställda på huvudkontoret som ligger i Göteborg.Bild: Emma Gustafsson
3. Autodesk AB
Bild: Olof Ohlsson

Genomsnittlig årslön: 1 087 000 kronor

grade crossed
Autodesk, som utvecklar programvaror bland annat inom bygg, design och tillverkande industri, har 54 anställda på Göteborgskontoret, varav 70 procent är män. I Göteborg finns bland annat den nordiska marknadsavdelningen, affärsstöd för Norden och teknisk support. Företaget hamnar på 32:e plats i Sverigelistan.Bild: Olof Ohlsson
4. Floatel Service AB
Bild: Petter Trens

Genomsnittlig årslön: 973 000 kronor

grade crossed
Bolaget hyr ut bostadsriggar till oljebolag. Könsfördelningen är ojämn – 98 procent av de 162 anställda är män. Ligger på 54:e plats i landet i stort. Bild: Petter Trens
5. Cellmark AB

Genomsnittlig årslön: 960 000 kronor

grade crossed
Cellhus är ett handelshus som bedriver utrikeshandel med bland annat pappersmassa, papper, kemikalier, metaller, biobränsle och med-tech. Är det enda företaget på topplistan i Göteborg med en övervägande del (71 procent) kvinnliga anställda. Ligger på 57:e plats när lönerna i hela Sverige jämförs.Bild: Cellmark
6. Q-MATIC AB

Genomsnittlig årslön: 926 000 kronor

grade crossed
Det Mölndalsbaserade bolaget, som bland annat sysslar med digitala kösystem, mötesbokning och personalappar, och har 93 anställda. En majoritet av dem, 70 procent, är män.Bild: Qmatic
7. Polestar Performance AB
Bild: Jonas Lindstedt

Genomsnittlig årslön: 897 000 kronor

grade crossed
Polestar Perfomance tillverkar hybrid- och elbilar. På huvudkontoret på Hisingen finns 100 anställda, varav 68 procent är män. Bolaget ligger på 75:e plats i Sverige.Bild: Jonas Lindstedt
ANNONS