Vad är företagshälsovård? Kortfattat kan man säga att företagshälsan ska vara en oberoende expert som ska hjälpa företaget att upptäcka, förebygga och minimera arbetsmiljörisker, men även hjälpa till att rehabilitera om det behövs. Men det är långt ifrån alla som känner till hur företagshälsan fungerar, och vad man har rätt till.
– Av de anställda i Sverige så är det ungefär 23 procent som har koll på vad man har för företagshälsovård, säger Lenita Granlund, som skrev den statliga utredning om arbetsmiljö som presenterades i augusti i år.
Vad säger lagen om företagshälsovård?
Rätten till företagshälsovård är reglerad i arbetsmiljölagen, som är en ramlag. Där går man inte in på detaljer, utan vad som gäller kan sedan läsas i olika föreskrifter.
Det lagen säger är att arbetsgivaren ska använda sig av företagshälsovård om det behövs, och svara för att den vård som arbetsplatsförhållandena kräver ska finnas tillgänglig.
– Det har specificerats lite i en föreskrift, där det finns en regel som säger att om kunskapen inom den egna organisationen inte räcker till, så ska man anlita företagshälsovård, säger Jonas Hamark, jurist på Arbetsmiljöverket.
Vem har rätt till företagshälsovård?
Rätten till vård gäller för alla, oavsett anställningsform. Men det är bara ungefär en fjärdedel av arbetstagarna omfattas av en kvalitetssäkrad och fullgod företagshälsovård, enligt Lenita Granlund.
– Med det menas en vård som har alla delarna som behövs: att det finns läkare, sjuksköterskor, ergonom, beteendevetare och så vidare.
Vad är skillnaden mellan primärvården och företagshälsan?
Det finns en viktig skillnad mellan företagshälsan och primärvården: den förstnämnda fokuserar på din arbetsförmåga. Det menar Peter Munck af Rosenschöld, vd för Sveriges företagshälsor.
– Vi är experter på att se till att människor kan jobba. Till primärvården går du när du är sjuk och är i behov av en medicinsk insats och behandling. Det är inte vad företagshälsan gör, vi sysslar med att förebygga och undanröja hälsorisker på arbetsplatsen. Vårt fokus är inte hur du mår, utan att du har en väl fungerande arbetsförmåga. Det kan låta hårt, men vi vet att en av de viktigaste friskfaktorerna är arbete och arbetsförmåga.
Vad ska jag få hjälp med via företagshälsovården?
Grundtanken med företagshälsan är att den ska upptäcka och förebygga risker i arbetsmiljön. Ofta vänder man sig hit när det gäller ergonomi, läkarundersökningar och kartläggningar av arbetssituationen för att undvika exempelvis stress. Men även för krisstöd, arbetsskadeutredning och rehabilitering.
Trots att mycket av arbetet ska vara förebyggande, är det allt fler som kopplar in företagshälsan först när skadan redan är skedd.
– Det är egentligen ganska få i Sverige som har tillgång till den här fullgoda företagshälsan, de andra har ofta någon form av vård som är upphandlad på anrop. Det vill säga att arbetsgivaren ringer när det finns behov av något slag, ofta när något redan hänt. För att man inte vill ha de löpande kostnaderna. Men där bedrar snålheten visheten, skulle jag säga. Har du ett bra förebyggande arbete så slipper du kostnaderna när någon blir sjuk.
Det finns mängder av företag som erbjuder företagshälsovård, hur vet man att de är seriösa?
– Det vet man inte. Det är inte namnskyddat, vem som helst får kalla sig företagshälsovård och vem som helst gör det. Det kan vara ett problem för små och medelstora företag, man Googlar runt och så kommer man till någon som håller på med kristallterapi. Det finns många som inte kan de grundläggande sambanden mellan hälsa och arbetsmiljö, säger Peter Munck af Rosenschöld.
Att det inte finns namnskydd eller kontrollorgan kan vara ett problem, särskilt för ett litet företag med mindre erfarenhet av att upphandla vårdtjänster.
– Det är en oreglerad marknad, vem som helst kan starta en företagshälsa. Det är privata företag som vill tjäna pengar och som säljer sina tjänster. Ibland kan man det vara ett problem att de säljer på företag tjänster som de egentligen inte behöver, i exempelvis ett litet bolag. Man kan som arbetsgivare känna sig osäker på vilka tjänster man behöver, säger Lenita Granlund.
Vad gör jag om min arbetsgivare inte vill stå för företagshälsovården?
Är man inte överens med sin arbetsgivare om vilken hjälp som behövs, så är nästa steg att ta kontakt med skyddsombudet på arbetsplats, eller fackförbundets huvudskyddsombud.
Hur vet man om det är arbetsplatsen eller annat i livet som är orsaken, vid exempelvis psykisk ohälsa?
Inom många kvinnodominerade yrken ökar ohälsan, ett problem som är angeläget att ta tag i, menar Lenita Granlund.
– Det kan vara svårt att veta vad som är ett privat problem, och ett problem för arbetsplatsen. Det kräver ordentlig utredning och att man verkligen ser över vad som är det egentliga problemet.
Det finns föreskrifter om hur man arbetar mot psykisk ohälsa, och det har gjorts utredningar kring hur illa ställt det är med den psykosociala arbetsmiljön inom framför allt yrken där många kvinnor jobbar. Men här finns mycket kvar att göra.
– Exempelvis finns inga sanktionsavgifter kopplade till att inte följa föreskrifterna kring den här typen av problem, det finns däremot inom industrin och byggsektorn.
Att helt skilja problem på arbetsplatsen från problem hemma går inte, menar Peter Munck af Rosenschöld. Men en god arbetsplats kan även vara en del av lösningen på privata problem.
– Har du en taskig arbetsmiljö så tenderar det att accelerera problem i privatlivet, det finns det mycket forskning som visar. En god arbetsplats har en skyddande effekt mot svårigheter i privatlivet.
LÄS MER:Så bra fungerar psykolog på video
LÄS MER:Psykologerna i Göteborg vill förbättra din relation – genom en app
Missa inte det senaste från GP Ekonomi!
Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP Ekonomis Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.