Draknästet kommer att göra comeback i SVT under hösten.
Draknästet kommer att göra comeback i SVT under hösten.

Här är alla drakarna i Draknästet 2021 i SVT

Programserien Draknästet sändes på SVT mellan 2009-2010. I höst gör programmet comeback i rutan, där entreprenörer tävlar om att förverkliga sin affärsidé tillsammans med investerare och affärsänglar.

ANNONS
|

I Draknästet får entreprenörer presentera sin affärsidé för ett gäng ”drakar” – det vill säga framgångsrika riskkapitalister. Gillar drakarna entreprenörens idé väljer de att investera sina egna pengar i företaget.

Nu gör programmet alltså comeback i tv-rutan. I augusti sänds första avsnittet i SVT, som även sände programmet mellan 2009-2010. De gamla drakarna, som bland annat utgjordes av Gunilla von Platen, Sven Hagströmer och Susanna Falkengren är inför den här säsongen utbytta mot Jacob de Geer, Lena Apler, Sara Wimmercranz, Shervin Razani och Jonas Eriksson.

Västkusten blir denna säsong representerad av Lena Apler, grundare till Collector. Enligt Apler blev hon tillfrågad redan vid första rundan av programserien, men tackade då nej eftersom hon vid tillfället fortfarande var vd för Collector.

ANNONS

Erbjudandet denna gången var desto mer attraktivt.

– Det var väldigt kul, intensivt och slitsamt. Vi spelade in under sex tuffa dagar i februari och tog emot 43 bolag. Man får vara på tårna hela dagen, sista bolaget ska ha samma chans som det första, säger Lena Apler.

Hur många av bolagen som Apler till slut valde att investera i vill hon inte kommentera.

– Jag har varken tid eller lust att investera i 43 bolag, och det är svårt att på sådan kort tid fatta ett tufft beslut. Visserligen får man göra en kontroll av bolaget efter programmet för att se om uppgifterna de levererade stämde, men beslutet i tv är ändå skarpt.

Stämde alla uppgifter till bolagen du investerade i?

– Ja.

Fanns det någon gemensam inriktning för bolagen du valde att investera i?

– Nej, men bolagen jag valde har en absolut kundnytta, de har hittat ett lösning på ett problem som jag har identifierat. Flera av bolagen hade dessutom unga, kvinnliga grundarteam, vilket jag tycker är väldigt kul.

Programserien är baserat på det japanska programmet ”Dragons den”. I USA går programmet under namnet ”Shark Tank”. Programmet drar igång i SVT den 19 augusti.

ANNONS

LÄS MER:Här är Göteborgsbolagen som är nära drömvärderingen en miljard dollar

LÄS MER:Göteborgsbolag förvärvar konkurrent – rusar på börsen

Bild: Anders Ahlgren/SvD/TT

Jacob De Geer

grade crossed
45-åringen från Upplands-Väsby har främst gjort sig känd som grundare av Izettle. Företaget såldes 2018 till betalningsbolaget Paypal för 19 miljarder kronor. Räknas som en av Sveriges största tech-entreprenörer, och driver idag familjeslottet Stora Wäsby.
Bild: Olof Ohlsson

Lena Apler

grade crossed
En profilerad affärsängel i Göteborg, som bland annat investerat i Göteborgs-bolagen Na-kd och Sigmastocks. Grundade finansbolaget Collector. År efter år återfinns hon på listor över näringslivets mäktigaste kvinnor, och bort fortfarande kvar i centrala Göteborg.
Bild: Backing Minds

Sara Wimmercranz

grade crossed
Smålänningen Sara Wimmercranz är riskkapitalist, och en av grundarna till e-handelsbolaget Footway. Driver i dag Backing Minds, som bland annat investerat i Örebro-bolaget Transfer Galaxy och Skövde-baserade Bricknode. Bor i dag i Stockholm.

Shervin Razani

grade crossed
Föddes i Iran, men växte upp i Stockholmsförorten Husby. Har bland annat grundat konsultfirman Jurek, och driver ett hotell i Visby. Som investerare vänder han sig främst till företag verksamma inom tech och upplevelser.
Bild: Lise Åserud

Jonas Eriksson

grade crossed
Ett av de mer välkända namnen på listan – om än inom sportvärlden. Vid sidan om sin internationellt framgångsrika karriär som elitdomare i fotboll har Luleå-sonen Eriksson drivit sporträttighetsföretaget IEC Sports. I dag bygger han upp ett företag inom hälsa, och investerar även i startups.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS