Handlare täljer guld

ANNONS
|

När börsen skakar drabbas även vanliga konsumenter av guldfeber. På senare år har det växt upp en omfattande köp- och säljmarknad för guld på internet.

Det är en lönsam verksamhet med snabbt ökad omsättning. Konkurrensen har hårdnat på en marknad som pantbankerna tidigare var ensamma på.

Det ligger en hel del "bortglömt" guld i smyckeskrin och bankfack, som kanske saknar affektionsvärde. Ägarna ser en möjlighet att förstärka kassan efter semestern eller inför julen.

Köparna vill ha gamla ringar, smycken och till och med tandguld. De erbjuder snabba kontanter, smälter ner guldet, affinerar (renar) och säljer det vidare på en marknad där priset kan variera kraftigt timme för timme.

ANNONS

Med brant stigande priskurva sedan förra finanskrisen har det varit säkra vinster för guldhandlarna.

En del av de nya företagen marknadsför sig hårt, med reklam som ibland för tankarna till ifrågasatta finansiella tjänster.

Bakom en av de mest synliga uppköparna på webben finns till exempel två unga affärsmän i Stockholmsområdet – 23 och 24 år. De äger även sju andra företag med liknande erbjudanden.

Men även vanliga juvelerare har gett sig in på denna marknad. De kopplar ofta uppköpserbjudandet till en rabatt på andra smycken, om man väljer att använda pengarna till att köpa nytt.

Gemensamt för alla uppköparna är att de gör ett stort nummer av att guldpriset den senaste tiden har varit uppe på rekordnivåer. Aldrig tidigare har man fått så bra betalt för guldet.

- Vi tyckte att det var extremt högt för ett år sedan, men sedan har det bara fortsatt uppåt. Du får väldigt bra betalt just nu, säger Mikael Ay på Hedens Guld.

För sex år sedan omsatte denna lilla familjeägda guldaffär i Göteborg 4,2 miljoner kronor på ett år. Förra året var omsättningen uppe i hela 130 miljoner. Vinsten före skatt blev 4,5 miljoner.

Det gör företaget till en av de större aktörerna i Sverige. De köper både guld och silver, och säljer både smycken och guld i form av mynt och tackor.

ANNONS

- Vi tillverkar våra egna smycken och vi började köpa guld från kunderna för att det var ett bra sätt att få in råvara. Men sedan upptäckte vi hur lönsamt det var, säger Mikael Ay när GP tittar in i den trånga butiken som hela tiden fylls på med nya kunder.

- Det är små marginaler räknat per kund, men det är de stora volymerna som gör det lönsamt.

- Nu är nästan alla smycken som du ser här gjorda av guld som vi har köpt in på det viset, affinerat och smält ner.

Att handla med guld kräver förmåga att förstå följderna av vad som händer i världen – både politiskt och med den globala ekonomin. Som inköpare tar man en stor risk, betonar Mikael Ay.

- Det är oron i världen som driver priset uppåt. Ett krig eller ett uppror i Nordafrika gör att placerarna direkt söker sig till guldet. Men en nyhet om att det håller på att lugna ner sig sänker priset och vi gör en förlust.

Det kan löna sig att jämföra priser om du tänker sälja guld. Det visar stickprov i prislistorna från ett tiotal olika uppköpare på internet.

Flera uppköpare håller samma "kampanjpris". En del har samma ägare trots olika namn.

Priser från månadsskiftet augusti - september:

Smycken i 24 karat guld: 308 - 335 kronor per gram

18 karat: 216 - 218 kronor

14 karat: 161 - 169 kronor

Rensat tandguld: 202 kronor

För guldmynt betalas 363 kronor per gram finguld myntet innehåller

För att undvika att det är stulet guld är köparen skyldig att göra id-kontroll på säljaren och samarbeta med polisen. Guldet skall dokumenteras och lagras i 30 dagar innan det smälts ned.

ANNONS