Om du ska löneväxla är det extra viktigt att ha koll på inkomstgränserna för pensionen. Arkivbild.
Om du ska löneväxla är det extra viktigt att ha koll på inkomstgränserna för pensionen. Arkivbild.

Håll koll på pensionens siffror

ANNONS
|

Gränsen för när man tjänar in till den allmänna pensionen går 2017 vid månadslönen 41358 kronor. Är inkomsten högre görs ändå inga ytterligare insättningar.

Det finns framför allt två lägen då det är viktigt att hålla koll på den siffran, tycker Kristina Kamp, ekonom på Min pension.

- Det första handlar om egenföretagare. För dem är det bra att komma upp i den månadsinkomsten för att få full inbetalning till pensionen, orange kuvert. Varje år med full inbetalning spelar stor roll, säger hon.

ANNONS

Kolla löneväxlingen

Det andra gäller löneväxling. Det innebär att man kommer överens med sin arbetsgivare om att byta en del av lönen mot extra pensionsinsättningar. Lösningen kan vara ekonomiskt förmånlig för båda parter. Men inte om din lön efter löneväxlingen hamnar under 41358 kronor i månaden.

- Om man har en inkomst som är lägre när man löneväxlar klart minskar insättningen till den allmänna pensionen, och det blir en försämring.

Gränsen ändras normalt sett varje år. För 2016 var den knappt 39900 kronor i månaden.

- Har man löneväxlat ett tag och inte haft en så bra löneutveckling bör man kolla över det, så att man fortfarande ligger över ribban.

Det kan också vara bra att ha viss marginal ner till gränsen efter löneväxlingen, eftersom inkomsten sjunker om man till exempel blir sjuk en lägre tid.

Deklarera sommarjobbet

För sommarjobbande ungdomar är det bra för pensionen att komma över årsinkomsten 18950 kronor. Det är gränsen för att betala skatt, men också för att pengar sätts in till pensionen.

ANNONS

- Fördelen om man har låga inkomster är att det sätts av mer till pensionen än man betalar i skatt, säger Kristina Kamp.

Skatten på Investeringssparkonto (ISK) sänks nästa år, till 0,38 procent.

- Det har inget direkt att göra med pensionen, men jag vet att många använder det för ett slags pensionssparande som alternativ till det avdragsgilla sparandet som tagits bort, säger Kristina Kamp.

Pengarna man sparar på ISK behöver växa med några procent varje år för att sparformen ska vara fördelaktig.

- Det kräver oftast ett visst risktagande. För annat sparande passar ett bankkonto bättre.

Fakta: Siffror för 2017

41358 kronor

Månadsinkomsten som är den högsta för att maxa inbetalning till den allmänna pensionen. Det är också den lägsta inkomst du ska ha efter löneväxling, för att inte påverka den allmänna pensionen.

38438 kronor

Gränsen för månadsinkomsten när premien till tjänstepensionen ökar i de flesta avtal.

18951 kronor

Lägsta årsinkomst för att betala skatt och få pengar insatta till pensionen.

0,38 procent

Kapitalskatt på investeringssparkonto (ISK) 2017.

Källa: Min pension

ANNONS