Hackare kan ha kommit över motsvarande ett miljardbelopp i en kryptokupp. Arkivbild.
Hackare kan ha kommit över motsvarande ett miljardbelopp i en kryptokupp. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Hackare stal 5 miljarder – vill lämna tillbaka pengarna


– Vi har redan visat att vi är legender, säger hackarna.

ANNONS
|

Tjuvarna ska ha ha kommit över kryptovalutor värda drygt 5 miljarder kronor.

Tiotusentals kunder kan tillsammans ha förlorat kryptovalutor för motsvarande 600 miljoner dollar, motsvarande 5,2 miljarder kronor. Det uppger det bestulna företaget, kinesiska Poly Network, som specialiserar sig på överföringar av kryptovalutor. Poly Network berättade om stölden på Twitter i går kväll och bad samtidigt hackarna lämna tillbaka pengarna.

Nu ser det ut som om tjuvarna faktiskt tänker göra det, skriver nyhetssajten Coindesk.

– Vi är redo att lämna tillbaka pengarna, skrev hackarna i ett meddelande till Poly Network.

– Vi har sökt Poly Network och bett om en adress att skicka pengarna till, skrev hackarna. I dag på morgonen lämnade de över kryptovaluta för 10 000 dollar som ett tecken på god vilja.

ANNONS

It-säkerhetsföretaget Slow Mist är hackarna på spåren. Det har fått fram en mejladress, ip-address och tekniska fingeravtryck. Slow Mist skriver i ett uttalande att attacken måste vara planerad, organiserad och förberedd under lång tid, enligt ekonomisajten Bloomberg. Den börsnoterade kryptomäklaren Binance hjälper till med att spåra hackarna.

Stölden ska ha skett i flera olika valutor. Det är den största stölden av det här slaget någonsin.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS