H&M får kritik för uttalande om tvångsarbete i Xinjiang-provinsen i Kina. Arkivbild
H&M får kritik för uttalande om tvångsarbete i Xinjiang-provinsen i Kina. Arkivbild Bild: Janerik Henriksson/TT

H&M i blåsväder i Kina

H&M har hamnat i rejält blåsväder i Kina som står för fem procent av klädjättens försäljning. Försäljningen på flera sajter har stoppats efter uttalanden om tvångsarbete i Xinjiang-regionen. Aktien backade.

ANNONS

På onsdagseftermiddagen hade H&M-aktien tappat runt två procent på Stockholmsbörsen efter att nyhetsbyrån Reuters rapporterat om utvecklingen i Kina.

Bakgrunden är att H&M i ett uttalande från i fjol klargjorde att bolaget ser allvarligt på rapporter om tvångsarbete och att man inte köper några produkter från Xinjiang. En kritikstorm mot bolaget har nu blossat upp i kinesiska sociala medier.

Kritik mot uttalande

En aktieanalytiker som TT talat med kopplar kursfallet till utvecklingen i Kina.

– Det som beskrivs i bland annat kinesiska medier är att uttalandet har retat upp ett antal influerare. Det har i sin tur plockats upp i sin tur av arga kunder och gjort att handelsplatser som JD.com och Tmall blockerat H&M:s produkter, säger analytikern, som vill vara anonym.

ANNONS

H&M är nu långtifrån det första västerländska bolaget som hamnat i blåsväder för att ha upprört Kina. Franska modehuset Christian Dior gick hösten 2019 ut med en ursäkt till sina kinesiska kunder. Detta efter att en anställd på sociala plattformen Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter, visat upp en karta över Kina som inte inkluderade Taiwan, som från kinesiskt håll anses tillhöra landets territorium.

Smyckeskedjan Tiffany tog snabbt bort en reklamkampanj där modell höll händerna för ansiktet i en pose som påminde om hur demonstranterna i Hongkong brukade agera.

Ytterligare ett exempel kopplat till Hongkong skedde 2019 när en medarbetare vid NBA-klubben Houston Rockets twittrade stöd till demonstranterna i Hongkong, vilket fick Kina att bojkotta tv-sändningar av lagets matcher.

Nya sanktioner

Utvecklingen följer på det att EU, USA, Storbritannien och Kanada i måndags infört sanktioner mot kineser anklagade för brott mot mänskliga rättigheter i Xinjiang. Kina har svarat med motåtgärder riktade mot europeiska parlamentariker och institutioner.

Kina är H&M:s fjärde största marknad och försäljningen där uppgick under räkenskapsåret som avslutades i november till 9,7 miljarder kronor, fem procent av fjolårets årsintäkter på 187 miljarder kronor.

Uttalandet från H&M som nu börjat cirkulera igen kom efter rapporter från bland annat människorättsorganisationer om att tvångsarbete och diskriminering förekom i provinsen. H&M skrev då att man var djupt bekymrad över dessa rapporter och att man tar starkt avstånd från tvångsarbete.

ANNONS

"Vi förbjuder alla former av tvångsarbete i vår leverantörskedja, oavsett land eller region", skrev H&M.

Bolaget noterade också att man inte har något samarbete med klädfabriker i området och inte heller använder produkter därifrån.

Rättad version: En tidigare version innehöll felaktiga siffror för försäljningen i Kina.

ANNONS