Containerfartyget Ever Given har kört på grund i Suezkanalen.
Containerfartyget Ever Given har kört på grund i Suezkanalen. Bild: AP/TT

Grundstött fartyg i Suezkanal bromsar handeln

Containerfartyget Ever Given har kört på grund i Suezkanalen och blockerar delar av kanalen. Olyckan kan påverka den globala trafiken med containerfartyg.

ANNONS

Det 400 meter långa fartyget körde på grund i kanalen på onsdagsmorgonen, och under hela dagen försökte bogserbåtar få loss fartyget från den viktiga farleden.

– Containerfartyget gick på grund av misstag sedan det troligtvis utsatts för en hård kastby, kommenterar en representant för bolaget Evergreen Marine Corp till AFP.

Suezkanalens myndighet bekräftar att en kraftig sandstorm, som är vanlig i den egyptiska öknen vid denna årstid, mörklade sökarljus och förhindrade kaptenens möjlighet att se.

Uppgifter om att Ever Given delvis blivit flytande igen dementerades av representanter för fartyget sent på onsdagen.

Påverkar transporter

Experter varnade för att försöken att få bort fartyget kan ta flera dagar, i värsta fall måste containrarna lyftas bort från lastutrymmet. Hoppet står till högvattnet, och att fartyget då lyfts.

ANNONS

Enligt lokala källor väntar ett 30-tal fartyg norr om Ever Given, medan tre stoppats söder om grundstötningen.

Men konsekvenserna kan bli omfattande och direkt påverka världshandeln, och oljepriset gick upp något efter beskedet.

– Rutten är mycket viktig då all (fartygstrafik) från Asien går genom Suezkanalen. Annars måste den segla runt Godahoppsudden på Afrikas södra spets, säger sjöfartsexperten Camille Egloff på Boston consulting group.

Suezkanalen breddades 2015 för att kunna ta emot fartyg av Ever Givens enorma storlek.

Destination Rotterdam

Fartygsledningen samarbetar med egyptiska myndigheter för att få det 400 meter långa och 59 meter breda fartyget – som kan ha uppemot 20 000 containrar ombord – att ta sig vidare. Ever Given kom från Kina med destination Rotterdam i Nederländerna.

Driften av fartyget ligger på ett bolag i Taiwan, men det är flaggat i Panama.

För att förhindra trafikstörningar öppnades en äldre, och i vanliga fall oanvänd, del av kanalen öppnats för att trafiken ska kunna passera den fastklämda båten.

Suezkanalen är tungt trafikerad, och omkring tolv procent av världens handelsvolym passerar farleden, enligt BBC. Kanalen är också en viktig inkomstkälla för Egypten.

Rättad: I en tidigare version hade fartyget fått fel namn.

ANNONS