Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Ryde och Hästens har bland annat fått stora Stora exportpriset. Nu stäms företaget i USA.
Jan Ryde och Hästens har bland annat fått stora Stora exportpriset. Nu stäms företaget i USA. Bild: Claudio Bresciani / TT

Hästens stäms i USA – visade film på lejon som dödar

Hästens har blivit stämda i New York för olämplig behandling av personalen, som ska ha bedömts på vilka ”vibrationer” de har. Och som säljträning fick de se naturfilmer med lejon som dödar sina byten, skriver New York Post.

Hästens sängar är välkända både på hemmaplan och världen över. Hemma i Sverige är företaget hovleverantörer till kungafamiljen.

Men nu har bolaget råkat i blåsväder i USA efter att företagets chefsrekryterare, Lizandra Vega, stämt sängjätten hos den federala domstolen på Manhattan för olämplig behandling av personalen, skriver Expressen.

– Vi kommer med kraft att försvara oss mot alla anspråk, skriver Timothy Dillon, Managing Director på Hästens, i ett mejl, uppger tidningen.

Chefsrekryteraren Lizandra Vega hävdar att personalen tvingats att delta i spirituella tankeövningar, och att vd:n, Jan Rydes, personliga coach är med och utvärderar personalen.

Jobbsökande som bedöms på sina ”vibbar”

Lizandra Vega fick nog när personalen skulle se en säljträningsvideo i slutet av förra året, som innehöll en naturfilm med ett lejon som dödar sina byten, medan en berättarröst kallar lejonhonan för ”bitch” (hynda på engelska) och säger fuck flera gånger, enligt stämningsansökan som tidningen New York Post rapporterat om.

Hon uppger att hon tvingats följa upplägg där jobbsökande bedömts utifrån ”vibrationer och frekvenser”, istället för kompetens.

Vegas advokater liknar det vid att de tvingats följa en viss religiös uppfattning, vilket inte ”har någon laglig plats i någon arbetsmiljö”, enligt stämningen.

– Vi ser fram emot att Hästens kommer hållas ansvariga för dessa provocerande och olagliga förhållanden, säger advokaten Jeanne Christensen i ett uttalande, rapporterar New York Post.

Fick hjälv av coach vid livskris

Hästens leds av vd:n Jan Ryde, 57 år, som är den femte generationens ägare till bolaget.

När han gick igenom en livskris tog han hjälp av den amerikanska coachen Gregory Downey, som numer ingår i företagets ledningsgrupp.

Downey har också skrivit flera böcker om den så kallade Attraktionslagen, bland annat hur man kan Attrahera mirakel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.