Kuvert från CSN, Centrala studiestödsnämnden. Arkivbild.
Kuvert från CSN, Centrala studiestödsnämnden. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Här finns de högsta studieskulderna – och fogdekraven

Solna och Stockholm toppar med högst genomsnittlig studieskuld. Göteborg ligger på 163 500 kronor i snitt. Största kronofogdekraven från CSN i Västsverige är i Färgelanda, Töreboda och Svenljunga, visar nya siffror från CSN.

ANNONS
|

I veckan får drygt 1,6 miljoner människor som lånat pengar vid Centrala studiestödsnämnden (CSN) veta hur mycket de är återbetalningsskyldiga. Högst genomsnittliga studieskulder har boende i Solna, Stockholm, Lund och Uppsala kommun.

Göteborgs kommun hamnar inte i topp, men landar på en genomsnittlig studieskuld på 163 500 kronor, följt av Mölndal och Partille.

De med lägst skuldnivå återfinns i Ljusnarsberg, Filipstad, Olofström och Munkfors för riket.

I Västra Götaland är kommunerna med lägst skuldnivå Tidaholm, Gullspång och Töreboda.

– Vi brukar säga att det här är en spegling av samhället i stort. De som bor i storstäderna och där det finns lärosäten har oftast en högre utbildningsnivå. Eftersom det finns ett större utbud av arbeten som kräver högre utbildning där påverkar det skuldsättningen och hur många som studerar, säger Maria Edström, avdelningschef vid CSN.

ANNONS

Färre betalningsanmärkningar

Ljusnarsberg tillhör också de kommuner som har högst andel studielåntagare med betalningsanmärkningar hos Kronofogden.

I Västra Götaland återfinns de studielåntagare med störst krav från Kronofogden i Färgelanda, Töreboda och Svenljunga. I samtliga av de västsvenska kommunerna är de över 15 procent av studielåntagarna som har kronofogdekrav.

Antalet personer som har problem att betala av sin skuld minskar dock. Vid årsskiftet handlade det om 79 602 personer, motsvarande 5,8 procent av de återbetalningsskyldiga, som hade betalningsanmärkningar hos Kronofogden gällande studieskulder. Det är en minskning med 1 200 personer sedan början av 2019. Maria Edström bedömer att den här utvecklingen hänger ihop med högkonjunkturen som varit.

– Vid en högkonjunktur har människor bättre ekonomi och man har större möjligheter att betala av på sina lån. Sedan har vi också haft både uppsökande kontakt och informationsinsatser för att människor inte ska behöva ramla över till Kronofogden, säger hon.

Fler studerande

Den genomsnittliga skulden för låntagare i Sverige var vid årsskiftet cirka 141 000 kronor och när Sverige nu går in i en förväntad lågkonjunktur tros antalet studerande att öka.

– Det går inte att säga med säkerhet hur det kommer att se ut, men oftast i tider av lågkonjunktur och när det finns färre möjligheter till jobb, då brukar fler studera. Man passar på att studera och bygger på kunskap för att bli anställningsbar, säger Maria Edström.

ANNONS

Kommunerna med de högsta genomsnittliga studieskulderna:

Solna 173 293 kronor

Stockholm 170 293 kronor

Lund 167 135 kronor

Uppsala 166 471 kronor

Danderyd 164 387 kronor

Högsta genomsnittliga studieskulderna i Storgöteborg

Göteborg 163 500 kronor

Mölndal 147 660 kronor

Partille 135 700 kronor

Härryda 127 600 kronor

Lerum 126 600 kronor

Kommuner med högst andel studielåntagare som har betalningsanmärkning hos Kronofogden:

Ljusnarsberg 25,5 procent

Perstorp 23,2 procent

Högsby 19,4 procent

Storfors 19,0 procent

Skinnskatteberg 19,0 procent

Högst andel studielåntagare med kronofogdekrav i Storgöteborg

Lilla Edet 10,6 procent

Tjörn 5,9 procent

Alingsås 5,5 procent

Ale 4,9 procent

Göteborg 4,8 procent

Källa: Centrala Studiestödsnämnden (CSN)

ANNONS