Volvo Cars modeller dominerar listan över de mest sålda bilarna på den svenska nybilsmarknaden. Bilköpare tenderar att föredra inhemska märken när de väljer bil - det gäller även i exempelvis Tyskland och Japan.
Volvo Cars modeller dominerar listan över de mest sålda bilarna på den svenska nybilsmarknaden. Bilköpare tenderar att föredra inhemska märken när de väljer bil - det gäller även i exempelvis Tyskland och Japan. Bild: Bild: Volvo Cars

Här är Volvobilarna som säljer mest i Sverige

Svenskarna fortsätter köpa nya bilar med ohejdad entusiasm. I november ökade nybilsregistreringarna med 18 procent. Mest populärt är det att köpa en Volvo.

ANNONS
|

I november registrerades 30 502 nya personbilar på den svenska marknaden – en ökning med drygt 18 procent jämfört med samma månad i fjol. Det framgår av branschorganisationen Bil Swedens senaste statistik. Den stora uppgången beror främst på de nya skattereglerna som träder i kraft vid årsskiftet.

LÄS MER: Här är Volvomodellerna som kan börja brinna

– De ökade registreringarna förklaras till stor del av att många vill köpa sin personbil eller lätta lastbil innan årsskiftet eftersom fordonsskatten kommer att höjas kraftigt för många modeller från 1 januari nästa år, säger Mattias Bergman, vd för BIL Sweden i en skriftlig kommentar.

ANNONS

Därför gillar svenskar Volvo

Toppar listan över mest sålda märken gör, som vanligt, Volvo Cars. Totalt är fem av de 20 mest sålda modellerna signerade Volvo.

– Volvo och tidigare Saab är enormt starka varumärken i Sverige, de har ett ursprung i vad man skulle kalla svenskt dna. Volvo utvecklar också fordon som är anpassade till vinterklimatet i Sverige – de är generellt större till exempel. De faktorerna gör tillsammans att just Volvo är populärt i Sverige, säger Mattias Bergman.

Sverige och Volvo är inte unika i det sammanhanget. Tyskarna föredrar till exempel tyska bilmärken, sydkoreanska bilförare väljer helst sydkoreanskt - medan japanerna prioriterar japanskt.

– Nationer har ofta en förkärlek för inhemska varumärken, det gäller alla länder och det är egentligen inget konstigt med det, säger Mattias Bergman.

LÄS MER: GP Granskar: "Volvo Cars förstörde våra liv"

I november registrerades 5 435 nya Volvo-bilar i landet, cirka 10 procent fler än under november 2018. Det betyder att Volvo Cars nu har en marknadsandel på cirka 18 procent. November blev dock som sagt en ovanligt stark månad för den svenska bilförsäljningen - hittills i år har Volvos svenska nybilsregistreringar istället minskat med knappt 16 procent. Sammantaget har nybilsregistreringen av samtliga bilar på den svenska marknaden minskat med nästan sju procent hittills i år, jämfört med perioden januari till november förra året. Bland de större bilmärken som gått mot strömmen och ökat finns dock Kia, Toyota och Audi.

ANNONS

Här nedan kan du se de mest sålda Volvo-modellerna på den svenska marknaden hittills i år.

5. Volvo V40N

grade crossed
Hittills i år har det registrerats 3 844 nya bilar av modell V40N på den svenska marknaden. Det betyder att modellen är landet 20:e mest sålda på nybilsmarknaden.
Bild: Volvo Cars

4. Volvo XC40

grade crossed
Volvos minsta suv har hittills i år sålts i 5 871 nya exemplar i Sverige. Det betyder att den hamnar på plats åtta över de mest sålda bilmodellerna på nybilsmarknaden - men på plats fyra av Volvos mest sålda modeller.
Bild: Volvo Cars

3. Volvo XC60

grade crossed
1 164 nya Volvo-suvar av modellen XC60 registrerades i Sverige i november. Det är 38 procent fler än under samma månad i fjol. Modellen är sammantaget den fjärde mest sålda modellen på den svenska marknaden.
Bild: Volvo Cars

2. Volvo S90/V90

grade crossed
Hittills i år har 12 273 nya bilar av modellerna Volvo S90/V90 registrerats i Sverige, enligt Bil Swedens statistik. Det är en minskning med 46 procent jämfört med samma period i fjol. S90/V90 är dock fortfarande landets tredje mest populära - bara Volkswagens Golf och ettan på den här listan säljer bättre på nybilsmarknaden.
Bild: Volvo Cars

1. Volvo S60/V60

grade crossed
Sveriges mest sålda nybilsmodell är Volvo S60/V60. De modellerna har sålts i sammanlagt 19 977 nya exemplar hittills i år. Bara i november registrerades 1 945 nya bilar av modellerna på den svenska marknaden.
Bild: Volvo Cars
ANNONS