Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Här är Stordalens nya investering – i hund

Här är Petter Stordalens senaste investering. Den norske hotellmiljardären har gått in som delägare i Kustmarkens hundtjänst AB – ett familjeföretag från Ljungskile som sysslar med avel och dressyr.
– Jag tror faktiskt att Robban kan tala med hundar, säger Stordalen själv.

Den norske miljardären Petter Stordalen har gjort sig känd för att ha köpt upp ett stort antal hotell runt om i världen. Men han har också investerat i ett eget förlag – och för några veckor sedan var han med och köpte upp charterbolaget Ving.

Nu har han gjort ännu en investering.

LÄS MER: Petter Stordalen tar över som ny ägare i Ving

Tidigare i veckan blev han delägare i familjeföretaget Kustmarkens hundtjänst AB. Verksamheten drivs av makarna Robert och Carina Jönsson, som främst dresserar ledarhundar för människor med dövblindhet.

– Vi har haft kontakt med Petter sedan mitten av 2000-talet, så 15 år ungefär. Vi har levererat hund till honom så vi känner varandra väl, säger Robert Jönsson.

Fått både Ubbe och Cross

Både Stordalens nuvarande schäfer Ubbe och hans tidigare hund Cross har kommit från Kustmarken – han beskriver båda som "fantastiska hundar" och är djupt imponerad över hur personerna på Kustmarken behandlar sina djur.

– De är världsmästare, det är något helt unikt. Jag har känt Robert i 15 år och han är så duktig på det han gör, så fokuserad på den som ska ha hunden. Så jag föreslog till slut att vi kanske ska göra någonting ihop. Det här är en investering jag gör med hjärtat, mer än med miniräknaren, säger Stordalen.

Vad är det som du kan bidra med till den här verksamheten?

– En enda sak: pengar. Så att han kan bygga och investera i Kustmarken och kan få möjlighet att utvidga sin verksamhet. Det är ett sätt för att ännu fler ska kunna få den hjälp de behöver.

Robert och Carina Jönsson driver tillsammans med Sarah Brunius (i mitten) Kustmarkens hundtjänst. De arbetar i huvudsak med "samhällsnyttiga hundar" – och har producerat ett stort antal ledarhundar och polishundar.
Robert och Carina Jönsson driver tillsammans med Sarah Brunius (i mitten) Kustmarkens hundtjänst. De arbetar i huvudsak med "samhällsnyttiga hundar" – och har producerat ett stort antal ledarhundar och polishundar.

En ovanlig investering bland hotellen

Robert Jönsson själv ser att den nya stjärnägarens intåg kommer att leda till förändringar – men kanske inte några radikala sådana.

– Jag kan mycket väl tänka mig att det kommer att bli en successiv förändring. Men det är en naturlig förändring, Petter har en entusiasm och en kreativitet som vi förhoppningsvis ska kunna ha stor nytta av, säger han.

Hur känns det att lämna ifrån sig en del av sitt företag?

– Väldigt bra. Det är ett naturligt steg för oss och det har så klart att göra med att vi vill expandera, men också kunna dra nytta av en kreativ och jätteduktig partner.

I ett företagsimperium som främst består av hotell sticker valet av en hundproducent ut – men Petter Stordalen ser att människorna bakom verksamheten gör investeringen högst motiverad.

– Det är kanske en lite ovanlig investering för att vara mig, men sedan är det också ovanliga människor som driver det här stället, säger han.

LÄS MER: Stordalen köper hotell – genom Ving

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.