En av säkerhetsföretagets Gunnebos kontanthanteringsprodukter. Företaget sysslar också med bland annat biljettslussar och meddelade i höstas att de skulle leverera hundratals sådana till Indiens kollektivtrafiksystem.
En av säkerhetsföretagets Gunnebos kontanthanteringsprodukter. Företaget sysslar också med bland annat biljettslussar och meddelade i höstas att de skulle leverera hundratals sådana till Indiens kollektivtrafiksystem. Bild: Gunnebo

Gunnebo gör ett starkt fjärde kvartal

Bankfack och biljettslussar, det ligger bakom ett framgångsrikt fjärde kvartal för säkerhetsföretaget Gunnebo.

ANNONS
|

Starkt kassaflöde och fortsatt försäljningstillväxt, så sammanfattas Gunnebos rapport som kom på onsdagsmorgonen.

– Under det fjärde kvartalet var koncernens försäljningstillväxt 6 procent, säger Henrik Lange vd och koncernchef för Gunnebo sedan 2015, i ett pressmeddelande.

Samtliga koncernens affärsområden ligger bakom tillväxten. Till exempel gick området Safe Storage, där man bland annat säljer automatiserade bankfack, upp med 8 procent, och Entrance control, där man sålt säkerhetslösningar till tunnelbanelinjer och flygplatser, upp med tre.

Safe storage, Entrance control liksom affärsområdet Cash Management visar alla på positivt rörelseresultat medan det fjärde, Integrated security, är sorgebarnet i rapporten. Efter några kvartal med negativt resultat visar området på mindre vinst och kommer nu prioriteras för att den negativa utvecklingen ska vända, skriver man i ett pressmeddelande.

ANNONS

För helåret 2018 blev Gunnebokoncernens försäljningstillväxt tre procent och rörelsekapitalet förbättrades med 287 miljoner kronor jämfört med 2017.

– Med Gunnebos nya fokus på affärsområden där större affärer som inte är en del av kärnverksamheten har börjat avyttras under 2018 är vi nu redo att fortsätta driva en tydlig affärsagenda framöver som skapar lönsam tillväxt, säger Lange.

Säkerhetsföretaget Gunnebo, vars huvudkontor är i Göteborg, har totalt 4 400 anställda och finns i 25 länder. Omsättningen år 2017 var på 4,7 miljarder kronor.

LÄS MER:Göteborgsbolag med på tåget när Indien bygger tunnelbana

Företagets rötter och namn kommer från orten Gunnebo i östra Småland, där en man som hette Hans Hultman började tillverka hammare i sin smedja år 1764. Verksamheten växte, bland annat med flera metallbruk, och företaget kom att bli känt som Gunnebo Industrier.

ANNONS