Guide: Uppvärmningen som ger dig lägst elförbrukning

Stigande elpriser får många hushåll att se över sin energiförbrukning. Ett sätt att sänka elkostnaden och spara många tusenlappar är att byta uppvärmningssystem, ett annat att komplettera det man redan har med ytterligare ett. Här är GP:s guide.

ANNONS
|

Funderar du på att byta uppvärmningssystem i din bostad på grund av skenande elpriser? Kanske överväger du att också att installera en kompletterande lösning, som kamin eller solceller?

För att reda ut vad som passar den enskilde tog GP kontakt med en energi- och klimatrådgivare på Energimyndigheten.

Vanligast är plånboksfrågorna. Vad behöver jag som privatperson punga ut med direkt i inköpskostnad? Och hur snabbt går investeringen att tjäna in?

Andra frågor berör leveranstid på en redan överhettad marknad. Hur snabbt går det nya systemet att få i drift från beställningsdatum?

Oavsett vad man väljer finns tusenlappar att spara, både på kort och lång sikt.

ANNONS
Patrik Dokken, klimat- och energirådgivare i Trollhättan och Vänersborg.
Patrik Dokken, klimat- och energirådgivare i Trollhättan och Vänersborg. Hans huvudsakliga råd till de som överväger att byta uppvärmningssystem är att först se över sin nuvarande elförbrukning – och göra vad som går för att minska den. Bild: Privat

Patrik Dokken är energi- och klimatrådgivare i Trollhättan och Vänersborg. Hans huvudsakliga råd till de som överväger att byta uppvärmningssystem är att först se över sin nuvarande elförbrukning – och göra vad som går för att minska den.

– Det är det lätta svaret. Att ta ned sin förbrukning så långt det går. Sedan kan man konvertera till olika värmesystem och komplettera med solceller, säger han.

Energi- och klimatrådgivaren lyfter särskilt fram några åtgärder för att minska energiförbrukningen.

Så minskar du din energiförbrukning i hemmet

* Byt till en nyare och mindre varmvattenberedare. Många äldre hus har tankar på 300 liter. För en familj med fyra personer räcker 160 liter gott.

* Tilläggsisolera vinden. Kan vara lurigt, så hör med ett proffs så det blir rätt gjort.

* Lägg in en badrumsmatta och minska temperaturen alternativt stäng av golvvärmen i badrummet. Många äldre hus saknar isolering i plattan vilket gör att golvvärmen går nedåt.

* Sätt in tätningar i fönstren om de gamla har torkat oavsett om det är två- eller treglasfönster.

* Stäng fönsterventilerna. Gäller självdragshus. I rum med två ventiler kan man med fördel stänga den ena för att minska inflödet av kall luft. I de rum med endast en ventil bör den stå öppen.

ANNONS

Kilowattimmespriset

Vad vet vi och kan säga om kilowattimmespriset framöver?

”Snittpriset idag och ett år bak i tiden har varit i ca 300 öre och många förutspår att det kommer att öka ännu mer i vinter, fast på lite längre sikt så kommer priserna att minska. Det beror såklart på många faktorer, som om utbyggnaden av den havsbaserade vindkraften kommer igång, kriget i Ukraina och hur Europa får till sin elproduktion”, säger klimat- och energirådgivaren i Vänersborg och Trollhättan, Patrik Dokken.

När det är gjort är det dags att se över sitt val av uppvärmningssystem.

Där kan problem uppstå.

– Många som är ute och letar nu är sent ute. Och då har det inte ens varit riktigt kallt än. Vår högsäsong har inte börjat än, säger Stefan Lasses, utesäljare mot villavärme på Svensk Kylservice AB i stor-Göteborg.

Han beskriver hastigheten från produktion till konsument som ovanligt hög.

– Det finns inte en pump som är äldre än tre veckor i butik i dag. Allt går från fabrik och ut till kund mer eller mindre direkt, säger han.

Här är GP:s guide.

GP:s guide om uppvärmning av bostad
Bild: Kent Eng

Braskamin

Kan vara ett bra komplement om man kommer över billig ved. Vanligast och bäst är björk. En kubik björkved ger 1 100 kWh, vilket innebär 4 400 kronor på ett rörligt elpris på fyra kronor per kWh. Själva kaminen varierar i pris. Med skorsten installerad och klar får man räkna med 50 000 kronor och uppåt. Det innebär att kaminen tjänas in på 11,36 år. Till detta kommer inköp av ved. En braskamin går snabbt att installera, men köerna är för närvarande långa. Beräknad leveranstid ligger mellan januari och april 2023. Du måste också få ett godkännande från den kommun där du bor, innan du installerar den.
GP:s guide om uppvärmning av bostad
Bild: BILD:LARS ALEXI

Pelletskamin

Finns från 25 000 kronor plus kostnader för installation. Pris påverkas även av huruvida man vill ha skorsten eller tänker leda ut röken genom ytterväggen. Ett skorstenspaket kostar från 10 000 kronor och uppåt. Ger en effekt på mellan fem och åtta kW. Beräknat på en totalkostnad på 35 000 kronor och ett rörligt elpris på fyra kronor tjänas kaminen in på 16 månader. Till detta kommer inköp av pellets. Leverans- och installationstid kan uppgå till fyra månader beroende på vilken modell man väljer.
GP:s guide om uppvärmning av bostad
Bild: HASSE HOLMBERG

Direktverkande el

Är generellt något de flesta i dag kompletterar med luftluftvärmepump och braskamin. Ger en på en (1:1), det vill säga att du som kund får tillbaka lika mycket effekt som du köper. Vid installation av en luftluftvärmepump får man på en del el tillbaka cirka 2,5 gånger den yta den värmer upp.
GP:s guide om uppvärmning av bostad
Bild: Bosch pressbild

Värmepanna el

Är också hyfsat vanligt och ger också 1:1, det vill säga att du som kund får tillbaka lika mycket effekt som du köper. Kombineras inte sällan med en luft-vatten-värmepump eller bergvärme. Fördelen med dessa är att en luft-vatten-värmepump ger 1:3 och bergvärmen 1:4, det vill säga att du får tillbaka tre och fyra gånger av den el du lägger in.
Precis som direktverkande el är detta ett system många i dag går ifrån. Kan kompletteras med en elpatron, som kopplas upp via timavtal med Nordpol nattetid.
GP:s guide om uppvärmning av bostad
Bild: IGOR SYRBU

Värmepanna ved

Bland de billigaste uppvärmningssätten totalt sett om du kommer åt ved billigt. Funderar man på att installera luft-vatten-värmepump eller bergvärme är en värmepanna med ved ett bra sätt att hitta en symbios. Energi- och klimatrådgivaren spår att ved och pellets som uppvärmningskällor i ganska stor utsträckning kommer att återkomma framöver.
GP:s guide om uppvärmning av bostad
Bild: Mostphotos

Värmepanna pellets

Är det också många som vill gå ifrån. Har fått sitt dåliga rykte från oljepannan. Kan komma tillbaka som komplement till andra system. Ett sätt är att elda med pellets på vintern och köra solfångare under de soliga månaderna för att då endast producera varmvatten. Pris från cirka 45 000 kr, plus installationskostnad. Utgå från ett par månaders leveranstid. För närvarande råder det brist på pellets.
GP:s guide om uppvärmning av bostad

Bergvärmepump

Uppvärmningens Rolls Royce och det ”alla vill ha”. Ger 1:4, det vill säga att du som kund av en del el får tillbaka fyra delar värme och varmvatten. Är dock inte alltid bäst och passar bättre ju större huset är. Mindre känslig för väder och vind jämfört med luft-vatten-värmepumpen, som är inte lika effektiv när temperaturen kryper ned under nollstrecket.
Återbetalningstiden är ungefär åtta år. En bergvärmeinstallation kostar från 120 000 kronor (borrning inkluderad). Riktpriset ligger runt 20 000 kronor/kW:s bergvärmepump. Priset kan ha justerats uppåt.
En bergvärmepump har en effekt på 6 kW och uppåt.
Leverans- och installationstid uppgår just nu från sex månader upp till ett år.
GP:s guide om uppvärmning av bostad
Bild: Ronny B Nilsson

Markvärmepump

Fungerar på samma sätt som bergvärme, men har slangar i trädgården istället för borrad brunn. För en markvärmepump på 6 kW behövs 300-400 meter slang. Kräver stora ytor och behöver ligga på ett frostfritt djup. Uppskattningsvis 80 centimeter, i Norrland djupare. Är inte så vanligt och kostar mellan 105 000 och 195 000 kronor. Priset kan ha justerats uppåt. Återbetalningstid på mellan fyra och åtta år beroende på val av system. Leverans- och installationstid uppgår just nu från sex månader upp till ett år.
GP:s guide om uppvärmning av bostad
Bild: Nibe pressbilder

Luft-vattenvärmepump

Ger tillbaka 1:3 på både värme och varmvatten och betalar sig på åtta år. En fördel är att den är lättinstallerad och att du slipper borra och gräva in slangar. Nackdelen är att du får en enhet på utsidan, som dessutom låter en del. Man bör exempelvis undvika att montera den utanför sovrum. Känslig vid minusgrader. Kostar 120 000 kronor och uppåt. Har för närvarande långa leveranstider, uppemot ett år.
GP:s guide om uppvärmning av bostad
Bild: Nibe pressbilder

Frånluftsvärmepump

Var väldigt vanlig på 1980-talet. Finns med både vattenburet och icke-vattenburet system. Fungerar bra om man har ett välisolerat hus. Har en värmefaktor på tre, men ger sällan så mycket tillbaka. Rekommenderas i första hand till hus som har haft den tidigare. Däremot går åsikterna vid nyproduktion isär. Kostar 80 000 kronor. Priset kan ha justerats uppåt. Leveranstid på uppemot ett halvår.
GP:s guide om uppvärmning av bostad
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Luft-luftvärmepump

Får du från 20 000 kronor installerat och klart. Används i hus med direktverkande el. Ger 2,5 tillbaka per satsad kWh. Med dagens elpris kan den betala sig på fem år. Ger dessutom ökad ventilation. Lång väntetid för installation, med en kötid på mellan en och tre månader. Priset kan ha justerats uppåt.
GP:s guide om uppvärmning av bostad
Bild: Johan Nilsson/TT

Fjärrvärme

Har också frångåtts av många. Insatsen för fjärrvärme är ungefär den samma som bergvärmen, men ger på kort sikt en högre månadskostnad. På lång sikt är ekonomin bättre. Används ofta av energibolagen. Gäller att det finns i närheten. Har en fast årskostnad plus ett rörligt pris. Mer än ett år i leverans- och installationstid.
GP:s guide om uppvärmning av bostad
Bild: Rickard Sköld

Solceller

Satsar man på när man har fått ned förbrukningen i sin bostad så mycket det går. Då har du nytta av det varje dag. Är som bäst mellan mars och oktober. Vintertid ger det inte lika mycket eftersom solen är svagare då.
En vanlig villaanläggning har en effekt på mellan åtta och tolv kW. Kostar i dag 14 500 kronor/kW. Det innebär 145 000 kronor för en anläggning på tio kW. Till detta finns grönt avdrag om maximalt 50 000 kronor/person eller 14,55 procent av totalkostnaden. Är man två som äger fastigheten så är det 14,55 procent eller max 100 000 kronor/år att söka. Effekten beräknas på antal soltimmar/år, vilket är 900-1 100. Med en anläggning på 10 kW ger det ca 10 000 kWh/år. Hade tidigare en intjänandetid på åtta till tio år. Med dagens elpriser är den tiden på väg ned mot sex år. Av den el din anläggning producerar behåller du någonstans mellan 30 och 40 procent. Resterande el säljs till elnätet. För närvarande är väntetiden för leverans uppemot nio månader.
GP:s guide om uppvärmning av bostad
Bild: Matilda Spetz

Solfångare

Kan endast användas till att värma vatten. Ger ihop med en pelletspanna/vedpanna en mycket bra helhetslösning. Har en verkningsgrad på 80 procent, jämfört med 20 procent för solceller. Nackdelen är att du med en solfångare endast kan värma vatten.
GP:s guide om uppvärmning av bostad
Bild: Håkan Johansson

Olja

Det finns olika typer av eldningsolja och vilken sort du ska ha beror bland annat på var du lagrar den; inomhus eller utomhus. Frångås av de flesta för att det har blivit ”svindyrt”. En kubik ger 10 000 kWh och kostar cirka 15 000 kronor. Jämfört med dagens skenande elpris är priset dock relativt lågt. Olja är det minst skonsamma miljöalternativet av samtliga uppvärmningssystem.
Bild: Stefan Sauer

Gas

För att köpa gas för uppvärmning och matlagning behöver du som konsument två avtal, ett gasnätsabonnemang och ett avtal för att köpa gas. Pris ca 300 öre/kWh.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS