Guide: Så säljer du bäst vidare dina prylar, möbler och kläder

Ökad hållbarhet och bättre ekonomi – många gånger utan att behöva lämna dörren. Det finns många anledningar till att då och då rensa ut och sälja sina prylar vidare. Vi listar de bästa knepen för att få dina gamla ägodelar sålda.

ANNONS
|

Hittar du bara rätt kanal och sätter rätt pris, så går det mesta att bli av med.

– Det finns inget du inte kan sälja. Jag har blivit av med saker som fyllnadsmassa och sten, det går – bara till rätt pris, säger Emerentia Leifsdotter Lund, journalist och husrenoverare med stort intresse för byggnadsvård, hållbarhet och inredning.

Ett av hennes bästa tips till prylsäljare är att ha is i magen:

– Ha inte för bråttom om du inte måste, får du bara skambud så låt istället grejerna ligga kvar i källaren lite till.

Sharon Berhane, som driver Instagramkontot Våga vägra fullpris, är inne på samma spår:

ANNONS

– Jag tror att så länge saker och ting är i bra skick så finns det alltid någon som vill köpa, även en brödrost i fint skick kan någon vilja betala en femtiolapp för.

Råden för att sälja kläder second hand

För den som gjort en garderobsutrensning finns flera grader av bekvämlighet att välja mellan: ställ kläderna utanför dörren och låt en tjänst som exempelvis Sellpy komma och hämta upp och sälja dem åt dig för en viss procent eller sköt hela kedjan själv som på Tradera eller i olika Facebookgrupper. Eller ta en mellanväg och gå till en fysisk återförsäljare och lämna in kläder som fortfarande är efterfrågade och i gott skick.

– På Arkivet i Göteborg kan du lämna in kläder som är max två år gamla och har en viss stil. Där blir mycket sålt och dessutom kan du välja mellan att få ut pengar eller handla i butik istället för att handla nytt – vilket ger ytterligare en hållbarhetsaspekt, säger Sharon Berhane.

På Tradera säljs mycket kläder, men mest effektivt här är plagg från kända märken som också har ett specifikt produktnamn – i mängden annonser som läggs upp är det enklare att söka på en väska med ett namn, än från bara ett visst varumärke.

ANNONS

På Facebook finns otaliga grupper för den som vill sälja kläder, både sådana med strikta regler för vilka märken som får läggas upp, som Labels we Love, och med lite friare tyglar som Circle of Clothes. Här finns även mycket mer nischade intressegrupper.

– Om du vill sälja saker i ylle och silke så finns det en grupp för naturmaterial, har du svenskt porslin så finns det en grupp för det. Det finns även grupper som tipsar om till exempel barnloppisar i Göteborg, säger Emerentia Leifsdotter Lund.

Var ärlig med plaggets skick och även passform när du säljer kläder second hand, råder experterna.
Var ärlig med plaggets skick och även passform när du säljer kläder second hand, råder experterna. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Var tydlig – både med skick och storlek

Att ta tydliga bilder i bra ljus är de flesta med på, men ett annat bra knep för att få nöjda köpare och slippa allt för många frågor är vara ärlig med plaggets skick och även tydlig med hur plagget sitter.

– Om man vill kan man visa det på, annars skriva hur lång man är och hur plagget sitter – om det sitter som en medium brukar, eller är större i passformen till exempel. Allt fler är också intresserade av material, säljer du något i naturmaterial som bomull, linne, ull eller siden så glöm inte att skriva ut det. Det är mer attraktivt än syntetiska material, säger Sharon Berhane.

Så säljer du möbler second hand och på digital loppis

Småmöbler är en riktig hit att rensa ut och sälja – dels går det lätt att ta med sig, även om köparen kommer med buss eller spårvagn, dels finns det ofta plats i hemmet för en mindre detalj.

ANNONS

– Småmöbler känns tillgängligt och finns ganska mycket i omlopp, som pallar till exempel, känns som att folk alltid vill ha. Stora möbler ska planeras och fraktas, det blir en sådan stor sak för köparen, säger Sharon Berhane.

För möbler står trotjänaren Blocket fortfarande stadigt. Tack vare konkurrensen från andra säljsajter har de även tagit bort den tidigare avgiften för att annonsera.

– Blocket är tydligt byggt för annonsering, det är lättare att söka där. Facebooks Marketplace är fortfarande inte hundra i algoritmen, särskilt inte för plats. Jag har fått ganska många meddelanden från köpare långt härifrån, som undrat när de kan komma och hämta, säger Emerentia Leifsdotter Lund.

På möbel och prylsidan är Tradera stort när det gäller lite udda prylar, keramik eller prydnadssaker. Här hänger nördarna, och precis som i specifika Facebookgrupper säljs här prylar med lite smalare målgrupp, och det mesta skickas till skillnad från Marketplace där många letar prylar att hämta upp i sitt närområde.

För möbler står trotjänaren Blocket fortfarande stadigt, berättar experterna.
För möbler står trotjänaren Blocket fortfarande stadigt, berättar experterna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Så säljer du elektronik second hand online

För begagnad elektronik finns näst intill en helt egen marknad, med en rad sajter och tjänster som säljer begagnad och återställd elektronik. Det är en marknad som växer i takt med att vi byter ut våra mobiler och datorer oftare. Många återförsäljare erbjuder inbyte där man lämnar in sin använda produkt och får rabatt på en ny.

ANNONS

För den som vill sälja elektronik på samma ställe som övriga prylar, är Tradera populärt. Här säljs en hel del hobbyelektronik, som spelkonsoller och kameror.

– Det finns en trygghet i Traderas betalningssystem, där de är mellanhand. På exempelvis Marketplace finns inget sådant, där är det upp till var och en, säger Sharon Berhane.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS