GU-professorn Thomas Sterner dubbad till ”riddare” i Frankrike

Miljöekonomen och Handelsprofessorn Thomas Sterner vid Göteborgs-universitet har dubbats till riddare i franska Hederslegionen för sitt miljöengagemang.

ANNONS
|

Handelshögskolan i Göteborg har numera en riddare bland sina anställda professorer. Miljöekonomen och professorn Thomas Sterner har som tack för sitt arbete och engagemang i miljön dubbats till Chevalier – riddare – i den franska Hederslegionen. Det uppger lärosätet i ett pressmeddelande.

Utmärkelsen som nu pryder Thomas Sterner är den högsta statsordern i Frankrike, både civilt och militärt och legionen har månghundraåriga anor. Den är nämligen upprättad av förra kejsaren Napoleon Bonaparte.

LÄS MER:Så lever vi 2050 när vi nått klimatmålen i Parisavtalet

LÄS MER:Vi får inte glömma bort den skadliga plasten

Delades ut av franska miljöministern Barbara Pompili

Sterner tilldelas riddarorden med motiveringen:

”Genom denna utmärkelse vill Frankrike hedra Din enastående forskargärning, Ditt miljöengagemang och Din oemotsägligt viktiga roll i internationell debatt”, skriver Göteborgs universitet i pressmeddelandet.

ANNONS

Thomas Sterner är tacksam för utmärkelsen som delades ut under en ceremoni på franska ambassaden i Stockholm av Frankrikes miljöminister Barbara Pompili i början av juni.

– Det är verkligen roligt att få detta erkännande för mitt arbete. Frankrike har på allvar börjat inse vikten av en omställning till ett fossilfritt samhälle och vilken roll miljöekonomi har för att lösa denna stora samhällsutmaning, säger Thomas Sterner i en skriftlig kommentar.

Riddaren har många kopplingar till Frankrike

Utöver professorstjänsten vid institutionen för nationalekonomi och statistik på Handels i Göteborg är Thomas Sterner också medlem i kommittén för den franska statens gröna obligationslån. Han är också rådgivare till AFD, den franska motsvarigheten till Sida och sitter i ett antal forskarråd. Han har också varit gästprofessor på Collège de France.

– Det var en fantastisk ceremoni och ett bra tillfälle att prata med miljöminister Barbara Pompili. Vi diskuterade miljöfrågor i allmänhet och klimatpolitiken i synnerhet, finanspolitik, som gröna obligationer, men också koldioxidskatter och offentlig utbildning vilket är grundläggande för att bana väg för annan politik, säger Thomas Sterner.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS