Grekland är på väg att återvinna förlorat förtroende på finansmarknaden. Arkivbild.
Grekland är på väg att återvinna förlorat förtroende på finansmarknaden. Arkivbild.

Grekiska räntor sjunker

Räntorna på grekiska statsobligationer sjunker sedan ratinginstitutet Fitch i förra veckan höjde sitt kreditbetyg på krislandet.

ANNONS
|

Räntan på en tioårig grekisk statsobligation har backat till 4,28 procent, från årshögsta noteringar på nästan 4,50 procent i förra veckan.

För ett år sedan låg Greklands tioårsränta nära 8 procent.

Den lägre räntan avspeglar ett ökat förtroende för den grekiska statens betalningsförmåga och sänker även Greklands kostnader för att hantera landets skuldberg.

I januari höjde även ratinginstitutet S&P Global Greklands kreditbetyg för första gången på två år.

- Det är samtidigt värt att påminna om att det kan bli aktuellt med skuldlättnader för Grekland, vilket är en positiv faktor, säger Sebastian Fellechner, analytiker på DZ Bank.

ANNONS

Men medan Greklands räntor sjunker stiger ränteläget i Italien, ett annat euroland med stor statsskuld, sårbar banksektor och ihållande tillväxtproblem.

De italienska obligationsräntorna pressas uppåt inför landets parlamentsval den 4 mars, som enligt opinionsmätningar ser ut att sluta med ett parlament där ingen gruppering kan få egen majoritet.

Italiens tioårsränta ligger nu på 2,05 procent, vilket kan jämföras med 0,73 procent för tyska statspapper med samma löptid.

TT-Reuters

ANNONS