Som anställd fick man friskvårdsbidrag och träna på arbetstid, så egentligen är det dyrare att träna som pensionär, trots rabatten, säger Lars Skoglund.
Som anställd fick man friskvårdsbidrag och träna på arbetstid, så egentligen är det dyrare att träna som pensionär, trots rabatten, säger Lars Skoglund.

GP tipsar: Så får pensionären pengarna att räcka

ANNONS
|

Den som hade en låg inkomst som förvärvsarbetare har en ännu lägre inkomst att vänta som pensionär. Men faktum är att 2016 ser ut att bli en positiv överraskning för de allra flesta pensionärer. Sänkt skatt och höjt bostadstillägg är några av förändringarna som träder i kraft vid årsskiftet.

– Genomsnittspensionären får cirka 300 kronor mer i plånboken, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Läs också:Lars är inte rädd för att be om pensionärsrabatt

Från och med 2017 blir det också gratis för alla som är äldre än 85 år att besöka vårdcentralen. Allt är dock inte positivt i den nya budgeten, menar Jens Magnusson.

ANNONS

– Maxtaxan för hemtjänsten höjs, vilket gör att många äldre kommer att få höjda avgifter. Regeringen tar också bort skattereduktionen för de arbetsgivare som anställer personal över 65 år. Det gör att det blir dyrare för arbetsgivaren att anställa pensionärer, säger Jens Magnusson.

Som pensionär får de flesta ungefär 60-65 procent av summan de hade i månadslön som förvärvsarbetare. Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, konstaterar att pensionärer generellt sett har större vana att hushålla med pengarna än ungdomar. Allra bäst pensionsförutsättningar har den som är ute i god tid.

– Det bästa man kan göra är att se över sitt pensionssparande tidigt. Om man äger sitt boende är det bra att amortera på sina hus- eller bostadsrättslån och på så sätt minska sina boendekostnader, vilket kan vara skönt som pensionär. Och det finns givetvis många rabatter och andra erbjudanden att utnyttja. Det kan man spara mycket pengar på, säger Arturo Arques.

Fakta: Så får du pensionärsrabatt

Har du fyllt 65 år räcker det att visa upp din legitimation för att få pensionärsrabatt hos de allra flesta företag och organisationer. Om du gått i pension före 65 års ålder kan du däremot behöva ett pensionärsintyg.

För att vara berättigad till ett pensionärsintyg räcker det inte att bara ta ut tjänstepension. Du måste ta ut delar av din allmänna pension.

ANNONS

Pensionärsintyget beställer du från Pensionsmyndighetens webbplats. Intyget skickas därefter hem till din folkbokföringsadress.

ANNONS