Pandemin har slagit hårt mot teknologiföretaget Fingerprint Cards.
Pandemin har slagit hårt mot teknologiföretaget Fingerprint Cards. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborgska Fingerprint kollapsar på stigande börs

Fingerprint Cards rasar med nära 16 procent på en stigande Stockholmsbörs. Ett besked om företrädesemission för att stärka kassan gör spararna sura.

ANNONS
|

Efter en lång röd vecka på Stockholmsbörsen, där indexet rasar för varje dag, vände kursen upp och låg på plus 0,40 procent under fredagsförmiddagen.

Dock inte för göteborgska fingeravtrycksavläsningsföretaget Fingerprint Cards vars aktiekurs föll med nära 16 procent.

På fredagsmorgonen kom bolaget med besked om att det avser att göra en företrädesemission på 300 miljoner kronor för att stärka likviditeten.

Kinas omfattande covidrestriktioner under pandemin har drabbat Fingerprint Cards hårt, eftersom Kina är bolagets största marknad.

”Bolaget har noga följt utvecklingen i Kina och dess effekter på Fingerprints och har dragit slutsatsen att bolaget löper en stor risk att bryta mot maintenance test-kovenanten avseende dess utestående seniora säkerställda obligationslån 2021/2024. Därutöver har de minskade försäljningsvolymerna i Kina resulterat i en ansträngd rörelsekapitalsituation för bolaget”, skriver Fingerprint i ett pressmeddelande.

ANNONS

Fingerprint har fått teckningsåtaganden samt garantiåtaganden som täcker den planerade företrädesemissionen fullt ut.

Aktiespararna flyr börsen

Det är inte bara Fingerprint Cards som har uppförsbacke. Banken Avanza skriver på fredagsmorgonen att aktiespararna kapitulerar på börsen.

I september har privatspararnas affärer minskat med 25 procent jämfört med samma månad i fjol.

– Turbulensen på börsen har fortsatt under september som dessutom bjudit på nytt årslägsta. Därmed har samtliga månader utom juli bjudit på negativ avkastning, det är närmast unikt. Vi är på god väg mot det sämsta börsåret sedan finanskrisen 2008. Det dystra börsklimatet, oro inför en vargavinter och potentiell energikris har fått aktiespararna att kapitulera. Nu noterar vi nettosälj för första gången i år, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Månadens köplista på Avanza toppas av SBB B, följt av Castellum och Tele2.

LÄS MER:Balder och Bico tar stryk på Stockholmsbörsen

LÄS MER:Var tionde får gå från Fingerprint Cards

LÄS MER:Johan Carlström döms, avgår och överklagar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS