Erik Gatenholm och hans Bico uppvisar oväntat nog positiva siffror för tredje kvartalet 2023. Marknaden applåderar och aktien rusar tvåsiffrigt.
Erik Gatenholm och hans Bico uppvisar oväntat nog positiva siffror för tredje kvartalet 2023. Marknaden applåderar och aktien rusar tvåsiffrigt. Bild: Sanna Tedeborg

Göteborgsbolaget rusar med 30 procent på börsen

Bioteknikkoncernen Bico rusar på börsen efter oväntat starka siffror i senaste kvartalsrapporten.

ANNONS
|

Göteborgsbolaget Bico, tidigare Cellink, rusar med närmare 44 procent på Stockholmsbörsen efter lunch. Detta efter oväntat stark kvartalsrapport presenterad under onsdagsmorgonen.

Bolaget redovisar en kraftigt ökad nettoomsättning för det tredje kvartalet – 551 miljoner kronor jämfört med 316 miljoner samma period 2021.

Bico redovisar oväntat vinst för tredje kvartalet

Dessutom uppvisar besparingstyngda Bico ett positivt ebitda-resultat (resultat före finansiella poster).

Vinsten för det tredje kvartalet uppgick till 1,8 miljoner kronor, vilket ska jämföras mot en förlust på 33,8 miljoner för samma kvartal förra året. Lönsamhetsmarginalen har därmed klättrat upp över nollan – 0,3 procent, jämfört med minus 10,7 i fjol.

Den kraftiga börsreaktionen följer på en lång tids svanesång för Bico på börsen. Aktien som snabbt blev en börsraket har enbart under 2022 dykt med 76 procent.

ANNONS

Bioteknikkoncernens förr om åren kraftiga tillväxt har inte mötts upp med samma lönsamhet och få kvartal har på senare år visat på positiva resultat.

Besparingar på 100 miljoner om året

För att komma till rätta med negativa kassaflöden och återkommande förluster har Bico sjösatt ett stort besparingsprogram som nu verkar ge effekt, enligt koncernens vd Erik Gatenholm.

– Även om marginalen fortfarande är låg är det glädjande att se de tidiga resultaten från våra åtgärder för att stärka koncernens lönsamhet. Med tanke på den förändrade makroekonomiska miljön fokuserar vi starkt på lönsamhet och kassaflöde, kommenterar vd:n i kvartalsrapporten.

Besparingsprogrammet som sjösattes i juli ska driva ned kostnaderna inom koncernen med 100 miljoner kronor årligen. Hittills har besparingar gjorts i de dotterbolag med lägst lönsamhet samtidigt som de starkaste fått ytterligare stöd för en ökad försäljning. Enligt Bico förväntas besparingspaketet ge ”full effekt” under första kvartalet 2023.

LÄS MER:Göteborgsbolaget slaktas på börsen – ner 25 procent

LÄS MER:Toppchef får gå – aktien rasar 33 procent för Göteborgsbolag

LÄS MER:Erik Gatenholms Bico från Göteborg vill bli störst i världen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS