Göteborgsbolagen mest sålda under börsslakten

Göteborgs största börsbolag ratades av Avanza och Nordnets kunder när börsen brakade samman under måndagen.

ANNONS
|

Utvecklingen var minst sagt dyster på Stockholmsbörsen under måndagen. Det breda OMXSPI-index stängde på minus 4,5 procent och storbolagslistan OMXS30 avslutade nedåt 3,9 procent. För nätmäklaren Nordnet innebar den rådande brandrean den mest hektiska handelsdagen i bolagets historia, uppger Nordnets sparekonom Frida Bratt för Dagens industri.

– Det här var den tredje största handelsaktiviteten under en enskild dag i Nordnets historia, säger hon till tidningen.

LÄS MER:Fallet på börsen tilltar – backar över fem procent

LÄS MER:I skuggan av börsen – beroende blir allt vanligare

Under kursslakten var några av de mest ratade aktierna bland småspararna hos Nordnet techjättar som Apple och Alphabet (Google) – bolag som gynnats kraftigt av de senaste årens låga räntor och börsyra.

ANNONS

I toppen bland de mest sålda aktierna återfanns även en Göteborgsanknuten jätte – svensk-brittiska Astra Zeneca.

”Tillväxtaktier som för stunden befinner sig ute i kylan”

Även nätbanken Avanza såg febril handel under måndagsslakten. Den tredje mest hektiska hittills. Hos Avanza paniksåldes bland annat elbilstillverkaren Tesla och tillväxtälsklingen Evolution i rasande takt. Och så Volvo Cars.

– Vidare är listan över mest nettosålda aktier lite blandad. Den innehåller både bolag som stått emot börsrekylen bra och därmed rimligtvis nu får agera spargrisar när många väljer att rotera in i förlorarna samtidigt som vi hittar en del stora vinnare under fjolåret. Favoriterna Sinch och Evolution återfinns också på listan, men då de inte tappat nämnvärt många ägare ligger det nära till hands att anta att många skalar ned sina positioner och därigenom minskar exponeringen mot högt värderade tillväxtaktier som för stunden befinner sig ute i kylan, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson till Dagens Industri.

Medan vissa skalade ner innehaven såg andra utmärka köplägen i det pressade kursläget. Den mest nettoköpta aktien hos både Nordnet och Avanza var under måndagen folkhemsaktien Investor.

Mest sålda aktier hos Avanza

1. SBB

2. Volvo Cars

3. Evolution

4. Sinch

5. Tesla

Källa: Di

Mest sålda aktier hos Nordnet

1. Astra Zeneca

2. SCA

3. Apple

4. Holmen

5. Kambi

Källa: Di

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS