Börsen faller efter hökaktig räntebana från USA:s centralbank. Arkivbild
Börsen faller efter hökaktig räntebana från USA:s centralbank. Arkivbild Bild: Erik Simander/TT

Göteborgsbolag kollapsar på fallande börs

Räntefrossa sänker börser runt om i världen efter ett oväntat hökaktigt räntebesked från USA i onsdags kväll. Stockholmsbörsen är inget undantag. OMXS-index har efter tio minuters handel backat 1,6 procent. Bland de stora förlorarna finns nanoteknikföretaget Smoltek i Göteborg.

ANNONS
|

Nedgången är bred, med 29 av 30 aktier på minus bland de mest omsatta i OMXS30-index. Bland tungviktarna faller fastighetsbolaget SBB med 3,4 procent, medan Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik faller 3,2 procent.

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) höjde inte bara räntan till den högsta nivån sedan finanskrisen 2008. I räntebeskedet signalerar ledamöterna även att det ser ut att krävas fortsatta ovanligt stora räntehöjningar den närmaste tiden – trots att Fed sedan i somras levererat tre så kallade trippelhöjningar på 75 punkter (0,75 procentenheter) i rad för att få bukt på inflationen.

Börsfallet ligger i linje med utvecklingen på ledande Europabörser och kommer sedan börserna på Wall Street vänt kraftigt nedåt i onsdags. Ledande Asienbörser trycktes också ned under nattens handel.

ANNONS

Smoltek störtdyker

En av de stora förlorarna i Göteborg är nanoteknikbolaget Smoltek som störtdök med 36 procent under torsdagen.

Volvo Cars var ett av bolagen som fick sänkt rekommendation och riktkurs från analysföretaget Bernstein Research. Aktien öppnar ned 3 procent.

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca backar 1,2 procent. Detta trots att företaget nyligen fått cancerläkemedlet Lynparza godkänt i Kina vid användning för underhållsbehandling av äggstockscancer.

Även Axfood faller ned strax över 4,5 procent vid börsens öppning.

Swedish match bryter dock de röda siffrorna och går som en av vinnarna svagt uppåt med 0,14 procent.

Inför börsöppningen har byggkoncernen Skanska presenterat en miljardorder i USA. Aktien backar i linje med börsen i övrigt, ned 1,5 procent.

Securitas-aktien backar samtidigt 1,6 procent efter det att säkerhetskoncernen under onsdagskvällen presenterat preliminära siffror för perioden juli–augusti 2022 inför en nyemission. Av rapporten framgår att försäljningen ökade jämfört med samma period i fjol och att rörelsemarginalen stärkts.

Svenska kronan historiskt svag

Kronan fortsätter att ta stryk på valutamarknaden i den våg av geopolitisk oro som sköljt över världen sedan Vladimir Putin upprepat hot om att använda kärnvapen och gett order om mobilisering av 300 000 soldater i den ryska reserven.

Mot dollarn har ett nytt historiskt bottenrekord för kronan noterats under natten, med en kurs som snuddade vid 11:14 kronor per dollar. Vid klockan 9 kretsar kursen kring 11:11 kronor. Det tidigare bottenrekordet från 2001 låg på 11:04 kronor per dollar.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS