Familjebostäder, ett av de kommunala bostadsbolag som inte sänker hyran till följd av coronakrisen.
Familjebostäder, ett av de kommunala bostadsbolag som inte sänker hyran till följd av coronakrisen. Bild: Anders Ylander

Göteborgs bostadsbolag sänker inte hyran under coronakrisen

Allmännyttan i Göteborg gör generellt inga hyressänkningar till följd av coronasmittan.
– Men får man problem med att betala hyran kopplat till pandemin är vi öppna för diskussion, säger Katrin Amgarth, tf presssvarig vid koncernen Framtiden.

ANNONS
|

Kommunala bolaget Göteborgslokaler som bland annat hyr ut lokaler till affärsidkare har beslutat att ge anstånd med hyran under tre månader till företagare som fått ekonomiska problem till följd av cornakrisen. Liknande beslut har även tagits i Stockholm och Örebro.

LÄS MER:Experten: "Inför hyresfri månad"

Men Framtidskoncernen – som med bland annat Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder har över 72 000 kommunala hyreslägenheter i Göteborg – gör inga eftergifter kopplat till smittan.

Inga hyressänkningar, inget anstånd.

Utgår från att hyran betalas

– Inte generellt, vi utgår från att hyran betalas i vanligt ordning, säger Katrin Amgarth, tf pressansvarig vid Framtiden.

Med ett undantag.

Om hyran uteblir kommer inte ett snabbt inkassobrev som brukligt.

ANNONS

– Har inte hyran betalats efter åtta till tio dagar får hyresgästen en påminnelse, den tar vi dock inte betalt för, säger hon.

Katrin Amgarth, tf pressansvarig vid Framtiden.
Katrin Amgarth, tf pressansvarig vid Framtiden. Bild: Carolina Seybold

Om en hyresgäst får ekonomiska problem i coronasmittans spår – som arbetslöshet eller minskad inkomst av annat skäl – är dock bostadsbolagen öppna för diskussion och gör bedömningar från fall till fall.

Ändringar kan ske

– Om någon drabbas av de orsakerna så vill vi att man tar kontakt så för vi en dialog med var och en. Men ledningen har inte tagit något generellt beslut i frågan, säger hon.

LÄS MER: Småföretagare i Göteborg får anstånd

Hon utesluter dock inte att ändringar kan ske.

– Vi följer utvecklingen med pandemin väldigt noga och koncernledningen har korta avstämningsmöten varje dag. Är det så att läget ändras så kan förstås även beslut ändras, säger hon.

Framtidenkoncernen ägs av Göteborgs Stadshus AB som ingår i Göteborgs Stad.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS