Enligt en Sifo-undersökning skulle en av tio göteborgare inte klara en höjning av reporäntan från Riksbanken, till en procent.
Enligt en Sifo-undersökning skulle en av tio göteborgare inte klara en höjning av reporäntan från Riksbanken, till en procent. Bild: Nettan Kock

Göteborgare får allt svårare att klara höjd ränta

Var tionde hushåll i Göteborg skulle inte ha råd med sitt boende om Riksbankens reporänta höjs till en procent. Det visar en Sifo-undersökning, som gjorts på uppdrag av mäklaren Bjurfors.

ANNONS
|

Flera indikationer pekar mot att styrräntan höjs i december. I en GP-intervju förra veckan sade vice riksbankschefen Henry Ohlsson att svenskarna får räkna med en räntehöjning inom kort.

– Det finns en förväntan om en höjning av reporäntan antingen i december eller februari nästa år. Och det kan bli en halv procentenhet per år under de kommande åren, sa han.

LÄS MER:Vice riksbankschefen: Räkna med högre ränta nästa år

Samtidigt visar en Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av mäklaren Bjurfors, att elva procent av göteborgarna inte skulle klara av att betala en bolåneränta på över tre procent. Det är åtta procentenheter fler än i fjol.

– Jag tror inte att elva procent inte kan betala en höjd ränta. Det handlar nog mest om att man egentligen inte har tänkt tanken att räntan kan höjas. Jag tror att man drar in på andra konsumtionsposter, säger regionchef Sven-Erik Kristensen på Bjurfors Göteborg.

ANNONS

En ränta på tre procent är något man "ska" klara av, enligt Kristensen.

– Historiskt sett är 3-4 procent är en bra och låg ränta. Men i dag är många låntagare vana med att ligga under två procent. Fyra procent skulle ju innebära en fördubbling av räntekostnaden. Men där ligger absolut ett personligt ansvar, många har nog inte tänkt i de termerna tidigare.

Många förvånade

Bankerna kräver i dag att hushållen klarar en boränta på mellan sex och åtta procent för att få ta ett nytt bolån. En Sifo-undersökning på uppdrag av Bjurfors visar dock att drygt var tredje hushåll inte klarar en så hög bolåneränta.

– Många är nog lite förvånade över att räntan kan öka. Jag tror man är lite tagen på sängen över att räntan kan höjas efter så lång tid av lågränteläge, säger Sven-Erik Kristensen.

En del experter och analytiker har flaggat för att en höjning av räntan kan komma redan i år, men det tror inte göteborgarna. Knappt hälften av de tillfrågade tror att räntehöjningen kommer nästa år, en knapp femtedel att den sker i år. Lika många tror att det dröjer till 2020 eller senare.

– Normalt ligger bankernas listpriser för den rörliga boräntan 2 till 2,5 procentenheter över reporäntan. Om Riksbanken höjer räntan till en procent kommer vi därmed att få se boräntor på 3 till 3,5 procent, konstaterar Kristensen.

ANNONS

Smärtgränsen för bolånet

Vilken bolåneränta klarar din hushållsekonomi max av?

Så här svarade göteborgarna:

1,5-2%: 3%

2,1-2,5%: 2%

2,6-3%: 6%

3,1-3,5%: 2%

3,6-4 %: 3%

4,1-4,5 %: 4%

4,6-5 %: 7%

5,1-5,5 %: 4%

5,6-6 %: 4%

6,1-6,5 %: 2%

6,6-7 %: 5%

Mer än 7 %: 25%

Vet ej: 32%

Källa: En Sifo-undersökning gjord på uppdrag av mäklaren Bjurfors. 1 569 personer i Stockholm, Göteborg och Malmö har tillfrågats.

ANNONS