Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

- Vi går inte efter samhällsnytta utan efter lagen, säger åklagaren.

Gitarren kan vara olaglig att sälja

Tänker du sälja din gamla gitarr? Eller köpa en begagnad? Se upp så att du inte blir miljöbrottsling.

Det låter märkligt, men hemmagitarrister kan bryta mot lagen när de skaffar eller gör sig av med instrument. Om några veckor startar en rättegång som visar på riskerna.

Då sitter en musiklärare på de anklagades bänk i Östersunds tingsrätt. Brottet: han annonserade ut sin akustiska gitarr på Blocket.

Det är ett fint instrument, byggt av en känd spansk gitarrbyggare och värderat till 17 000 kronor. Kruxet är att den delvis består av jakaranda, ett hotat träslag som är förbjudet att importera.

Gitarren är byggd på 80-talet innan förbudet fanns. Men musikpedagogen hade inte skaffat det intyg från Jordbruksverket som krävs för att få sälja den. Till saken hör att han köpte gitarren 2006 av en annan privatperson, som inte heller hade de rätta handlingarna.

- Därmed är den såld olagligt en gång och då kan vi inte utfärda intyg, säger Andrea Ljung, artskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Förbudet mot att handla med jakaranda har funnits i över 20 år men var länge tämligen okänt. Många amatörmusiker har begått samma brott utan påföljd. Den nu åtalade mannen åkte fast för att en tjänsteman på länsstyrelsen såg annonsen och tipsade polisen.

Åklagare Christer B Jarlås kommer att yrka på dagsböter för artskyddsbrott samt att instrumentet blir förverkat.

- Att det blir rättegång i stället för strafföreläggande är för den misstänktes skull. Han ska kunna argumentera i rätten för att gitarren inte ska förverkas, säger Jarlås.

Vad är det för samhällsnytta med det här?

- Vi går inte efter samhällsnytta utan efter lagen. Jag har åtalsplikt. Att en enskild person försöker sälja ett föremål i Sverige kan tyckas bagatellartat, men i ett globalt sammanhang har hanteringen av utrotningshotade arter lett till stora miljöskador, svarar Jarlås.

Du har själv recenserat konserter i lokalpressen. Som musikvän, hur ser du på den här historien?

- Jag tycker det är väldigt kortsiktigt av instrumenttillverkarna att använda utrotningshotade träslag när det finns fullgoda ersättningsmaterial. Det finns en myt att jakaranda är det enda som gäller och den har förstört enorma ytor.

Hur orolig ska då hemmagitarristen vara? Den som har ett äldre och/eller riktigt fint instrument bör fundera allvarligt på vilket trä som ingår.

Jakaranda används i greppbrädor på alla sorters gitarrer samt i sarg och botten på akustiska. Träslaget var mycket vanligt på 60-talet och fortsatte att användas i dyrare modeller under lång tid.

Det är inte förbjudet att äga instrumenten men all handel kräver tillstånd. Detsamma gäller resor utanför EU. För att ta med gitarren till Norge behövs alltså särskilda dokument.

- Om du köpte den före 1992 och har ägt den sedan dess, då är det lätt att få intyg, säger Andrea Ljung på Jordbruksverket.

Kruxet uppstår om instrumentet har bytt ägare de senaste decennierna utan tillstånd eller om det har importerats på felaktigt sätt. Då blir det ingen dispens.

- Gitarrer är en riskprodukt. Om vi inte kan utfärda intyg är de osäljbara, säger Andrea Ljung.

Hur många söker intyg hos er?

- Det är många gitarrbyggare, nu börjar också musikaffärerna vakna. Privatpersoner är inte så vanligt.

Samma regler gäller för möbler i jakaranda, som tillverkades i stor skala i Skandinavien på 60- och 70-talen. Det finns massor av sådana till salu. Både köpare och säljare riskerar att begå brott om de inte har koll på lagstiftningen.

Konsumentredaktionen har varit i kontakt med den åtalade musikläraren. Han har avböjt att kommentera.

Läs också: Göteborgsföretag granskas av åklagare

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi