Det finns både bubblor att akta sig för och klipp att göra i börsyran, enligt finansmannen Christer Gardell. Arkivbild
Det finns både bubblor att akta sig för och klipp att göra i börsyran, enligt finansmannen Christer Gardell. Arkivbild Bild: Claudio Bresciani/TT

Gardell: Det finns bubblor i marknaden

Börsen är inte generellt överhettad, enligt börsproffset Christer Gardell, grundare och chef för aktivistfonden Cevian Capital – en av Stockholmsbörsens största ägare. Men han ser bubblor på flera håll.

ANNONS

Det är fullt ös på marknaden. Börser har sedan snart ett halvår slagit rekord på rekord. Horder av nya småsparare röjer runt och jagar klipp, och kryptovalutorna – med bitcoin i täten – rusar uppåt i en stundtals dramatisk berg- och dalbana.

Får tankarna till it-bubblan

Höga värderingar och börsrekord är fullt rimligt mot bakgrund av det låga ränteläget, enligt Christer Gardell. Han skriver i en mejlintervju med TT att det till och med finns klipp att göra då många bolag känns lågt värderade med tanke på räntorna.

"Det finns dock bubblor i marknaden", varnar han samtidigt.

"Kryptovalutor som saknar ett underliggande ekonomiskt fundament är ett exempel. Olönsamma ’framtidsbolag’ med hisnande värderingar får tankarna att gå till it-bubblan 1999/2000. Även bolag som fått en kvalitetsstämpel som Atlas Copco och Hexagon värderas orimligt mycket högre än till exempel Volvo", skriver Gardell.

ANNONS

För att bubblorna ska spricka måste först inflationen ta fart och räntorna lyfta, tror Gardell.

"Ser inte helt osannolikt ut att det kommer inträffa post covid", skriver han.

Här för att stanna

Den våg av nya och unga småsparare som gett upphov till ökad turbulens på börser runt om i världen i år tror han är här för att stanna.

"Jag tror att digitaliseringen leder till att småspararna blir ett varaktigt större inslag på börsen framöver".

För att navigera rätt och hitta bra klipp i det börsklimat som nu råder – med index och så kallade multiplar (aktiepriser i relation till framtida vinster) på historiska rekordnivåer på många håll – krävs det enligt Gardell att man letar på "skuggsidan".

"Om det finns en solsida på börsen så finns det alltid en skuggsida. Det är på skuggsidan man ska leta nu. Bra bolag med låga multiplar. Solsideresan har nog kommit till vägs ände".

Joakim Goksör/TT

Fakta: Allt fler unga aktieköpare

Antalet unga aktieköpare har ökat kraftigt i pandemin. Hittills i år har nätmäklaren Avanza fått 52 000 nya kunder under 25 år.

Det ser därmed ut att bli ett nytt rekordår efter 2020, då det registrerades 79 000 nya kunder under 25 år hos Avanza. Under 2019 låg antalet nya kunder under 25 år på 28 000 och åren dessförinnan på 20 000 respektive 17 000.

Källa: Avanza

ANNONS